AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Politologija

Tompa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
.... hej ljudstvo, vidim da se još uvijek nije iskristalizirao odgovor na pitanje o začetniku minimalne države. treba reći, istine radi, da je to ipak Adam Smith, škotski filozof (18 stoljeće) koji je naglašavao važnost slobodnog tržišta kako bi država bila učinkovita; smatra da je jedini posao države održavanje zakona i reda kako bi se pojedinci slobodno mogli baviti svojim aktivnostima - zato ga se smatra začetnikom liberalnog poimanja minimalne uloge države.
R. Nozick nikako, to je zapravo neoliberalizam, jer je čovjek živio i pisao u drugoj polovici 20 st. - zbunjuje to što i on brani minimalnu ulogu države, međutim, po logici stvari ne može biti začetnik...

hedviga

Pridružujem se glasu za Adama Smitha, piše u knjizi, u jednoj maloj rečeničici unutar tog silnog, informacijama nabijenog teksta:D:D

jane

Evo ja sam izvadila većinu pitanja koja se pojave na ispitu i koja bi sigurno trebalo znati. Nemreš pasti ak ih znaš. Savjet,pročitaj knjigu a onda uči po skripti. I nazalost nema ih samo 12.
1. Vrste izbornih sustava
2. Tko je napisao anarhija država i utopija
3. Tko je govorio o pozitivnoj slobodi: a) mill b) locke c) russeau d)marx e) hegel
4. Kojem pravcu pripada j. Mitchell
5. U kojoj teoriji se spominje "švercanje"
6. Tko je pisao o ulozi medija - na zaokruživanje
7. Vrste stranaka - podjela
8. Koja bi bila obilježja interesnih grupa a) komunitarizam b)maksizam c)liberalizam d)pluralizam e) ?
9. Stranke - na zaokruživanje tko je smatrao. . . Nešto nauštrb stranačke organizacije ili politike ???
10. Objasni hohfieldovu koncepciju prava
11. Duvergerov zakon
12. Objasni strukturalizam
13. Tko je napisao demokracija u americi
14. Načelo socijalizma
15. Tko je napisao logiku kolektivne akcije
16. Kojem tipu feminizma je pripadala kate millet
17. Tko je zastupao teoriju o prirodnim pravima
18. Što je napisao j. S. Mill
19. Komunitarizam
20. Objasni pojam demokratski elitizam
21. Informacijske autoceste
22. Kojem pravcu pripada poliarhija
23. Kojim interesnim grupama pripada udruga književnika
24. Kojem pravcu pripada j. Benthman - zaokruži odgovor
25. Objasni s jednom rečenicom teoriju racionalnog izbora
26. Kakav je izborni sustav hrvatske - odgovor na zaokruživanje
27. Zaokruži koje udruge ili organizacije spadaju u promocijske interesne grupe (npr. Udruga pušaća)
28. Značajke predstavničke demokracije na zaokruživanje
29. Pokret gleichschaltung
30. Biheviorizam
31. Neoliberalizam (na čemu je naglasak) - trebalo je zaokružiti tržište
32. -o čemu je pisao birch
33. -tko je napiso "drugi spol" - simone de beauvoir
34. O čemo je pisao singer-vrstizam
35. Politički sustav s obzirom na razinu sukoba stranaka
36. . Tko je začetnik mimimalne države?
37. Tko je tvorac novog liberalizma?
38. Koje je glavno načelo liberalizma?
39. Tripartizam-glavne uloge tko ima?
40. Kronološki poredaj:drugi spol, država,obrana ženskih prava,spolna politika, i levijantan.
41. Tko zagovara slobodno tržište i jaku državnu intervenciju
42. Nova desnica
43. Konzervatizam,
44. Kako je grant podijelio grupe?
45. . Zemlje u kojima se provodile ankete za civilnu kulturu ( na zaokruživanje)
46. Primjeri kons. Demokracije,opet na zaokruživanje.
47. U kojem je stoljeću živio hobbes?
48. : funkcije polit. Stranaka,
49. Distributivna pravednost,
50. Razlike francus. I američkog individualizma
51. Tipovi države,
52. . Schumpeter - o kakvoj demokraciji govori
53. Slučaj rushidie
54. Kontekst millove misli
55. Objasni tripartizam u okviru korporativizma
56. Ekofeminizam
57. Uloga medija
58. Država blagostanja
59. Metodološki individualizam
60. Politička participacija
61. Hobbsova država
62. Pozitivna i negativna sloboda
63. ,radikal. Feminizam,
64. Jednakost,pravednost
65. Kronološki poredaj: platon, hobbes, locke, hegel, marx, gramsci
66. Tko je pisao o tome da radnička klasa manje sudjeluje u participaciji od srednje klase?
67. Tko je napisao "demokracija u pluralnim društvima"?
68. O čemu je pisao birch? (na zaokruživanje) a)participacija, b)stranke, c)socijalizacija i još 2 primjera(ne sjećam se)
69. U kojem je stoljeću živio lenjin? A)16, b)17, c)18, d)19, e)20st. ?
70. Ulomak iz nekog djela koji ide otprilike ovako "u ljudskoj prirodi su tri razloga za svađu: suparništvo, strah i slava", tko je to napisao? A)platon, b)machiavelli, c)hobbes, d)nozick
71. Napiši 3 ideološka aparata. (ima ih inače 8 sve skupa)
72. Objasni revizionizam.
73 razlika između njem. I talijanskog fašizma
74. Djelo od marxa
75. Berlin kojem pravcu pripada,po čemu je poznat?
76. U kojim se zemljama provodi demokracija, na zaokruž.
77. Hegelovo djelo
78. Po cemu je poznat bahro
79. U kojem stoljecu se rodio gramsci (zaokružiti)
80. Anarhija što je
81. Postmodernizam
82. Elite moći
83. Glavne funkcije polit. Stranke
84. Tko je koristio geslo"osobno je političko"
85. Kojem pravcu pripada bernstein
86. Na koji od navedenih pojmova se odnosi razvijeni model lojalnosti npr. Stranke, grupe, državu, institucije
87. Tko je napisao država je laž
88. O čemu je pisao walzer
89. Što je napisao rawls
90. Subkulutre pa kavanaghu
91. Objasni pojam kraj povijesti
92. Tipovi izbornog sustava
93. Načelo nacionalizma
94. Sektorske grupe
95. U kojem djelu je objašnjena teorija patrijarhata
kontekstualizam
96 pet ustava po elazaru
97. . Tri pitanja za konsonancijsku demokraciju
98. Insajderske i outsajderske grupe
99. Kompleksne jednakosti
100. Dva konzervativna teoreticara
101. Mobilizacijske i predstavnicke stranke
102. Disrealizam
103. Što znaci anarhija
104. Tko je napisao djeca i politicki sustav
105. Tko je napisao obranu zenskih prava
106. Odlike konzervatizma i nacionalizma
107. Nacelo nacionalizma
108. U koju interesnu grupu se ubraja drustvo knjizevnika

katarina1507

bokic! trebala bih pomoc! moze mi netko odgovoriti na nekoliko pitanjca! ne znam sta da napisem o njima!

1. odlike konzervatizma i nacionalizma
2. nacelo nacionalizma
3. u koju interesnu grupu se ubraja drustvo knjizevnika

unaprijed hvala za bilo koju informaciju! :laughing:

jane

1.Konzervativizam se temelji na ideji tradicije(prošlost je važna jer stvara sadašnjost),poštivanju autoriteta(mora postojati hijerarhija u državi zbog skeptičnog pogleda na ljudsku prirodu jer se ljudi prepuštaju strastima i emocijama),ulozi religije(koja ulijeva strahopoštovanje i pokazuje ljudima da su nesavršeni),vlasništvu koje poštuje kao produžetak ljudske osobe i na domoljublju.
2.načelo nacionalizma se temelji na samoodređenju,domoljublju i nacionalnom indetitetu
3.društvo književnika spada u sektorske grupe

archi

ej ljudi evo pitanja i odgovora s današnjeg kolokvija, ako nekom nešto znači za ispit:

na nadopunjavanje:
1. u kojoj formi je platon pisao - u formi dijaloga
2. glavna odlika konzervativizma - priznaju političku nesavršenost ljudskih bića
3. o kojoj teoriji je pisala Kate Millet u djelu Spolna politika - teoriji patrijahata
4. poredaj kronološki Platon, Bentham....dalje se stvarno ne sjećam
5. glavne funkcije stranaka
6. koje su glavne interesne grupe

na zaokruživanje:
7. Tko je napisao Teoriju pravednosti - Rawls
8. djela od J.S. Milla - Esej o slobodi i Podređenost žena
9. tko je napisao Obrana ženskih prava - Marry Wollstonecraft
10. O čemu je pisao Walzer - jednakosti
11.kojem pokretu pripada Bernstein - revizionizam
12. ne sjećam se

eseji:
13. ekofeminizam
14. promocijska interesna grupa
15. načelo distributivne pravde

Paola

U drugoj grupi su eseji bili: korporativizam, razlika između pozitivnih i negativnih prava i objasnit neku krilaticu, stvarno se ne sjećam koju!

A pitanja...
-Platonova podjela staleža,
-oblici ustava prema Elazaru,
-tko je objasnio razliku između negativne i pozitivne slobode,
-onda smo morali poredat neka djela kronološki (Levijatan, Vladar, Emile...zaboravila sam koji još),
-na čemu se temelji liberalizam
-kakvo je ljudsko djelovanje za Hobbesa.

A na zaokruživanje:
-tko je napisao djelo Državnik-Platon
-kojoj interesnoj grupi pripada Udruga za zaštitu životinja,
-kojem feminizmu pripada B.Friedan-liberalnom f.
-koja je djela napisao K.Marx-Kapital, Ekonomsko-filozofske rukopise, Građanski rat u Francuskoj,

To je otprilike to, dalje se stvarno ne sjećam!

ups

trebala bih pomoć oko nekoliko pitanja ako mi netko moze odgovoriti
Paaaaa, pokušat ću. :D

1.neoliberalizam
Misaona struja koja je odbacila negativni pojam slobode i u državnoj intervenciji vidi proširenje slobode, primjerice u područjima poput tvorničkog zakonodavstva. Njezin glavni teoretičar bijaše Tomas Green. On je težnju za općim dobrom smatrao dužnošću pojedinca, odnosno nečega što vodi ka slobodi. To su valjda neke partizanske, tipa: 'preko vode do slobode' i sl. ;) Tako meni izgleda. :D

2.model lojanlnosti
1. nerazvijeni model lojalnosti - stranka od svojih pristaša očekuje visoku razinu lojalnosti i dosljedno sljedbeništvo, To se očituje u podršci vođi i stranci na izborima (većina zapadnoeuropskih zemalja)
2. razvijeni model lojalnosti - stranka zahtijeva vrlo veliku lojalnost i gdje postoji strukturiran sustav napredovanja i materijalnih i političkih nagrada (komunističke stranke)
3. razvijeni model nelojalnosti - postoji u velikim zemljama sa složenim odnosima između različitih država ili regija. Stranačka je lojalnost razmjerno slaba i postoje razvijene birokratske, lobističke i vladine organizacije (velike zemlje, SAD)
4. nerazvijeni model nelojalnosti - postoji ondje gdje su stranke slabe ili uopće ne postoje. U zemljama taqkva modela može se pojaviti solidaristička korupcija pri čemu oni na vlasti daju nagrade obitelji i prijateljima. Prevladavaju starije kulturne i društvene lokalnosti, a razlike između države i civilnog društva su zamagljene (mnoge manje razvijene zemlje Trećega svijeta)

3.griffin
Griffin (1991.) - u težnji da svojom dinamičkom aktivnošću preoblikuje naciju, fašizam uključuje jedan oblik ultranacionalizma

4.hohfieldove temeljne koncepcije prava
Hohfield: "Temeljne koncepcije prava" , 1919. - uveo razliku između posebnih tipova prava: 1. slobode, 2. potraživanja, 3. izuzeća i 4. ovlasti
- najvažnija su od ovih prava na slobodu ( ona ona prava koja pojedinci imaju i koja ne uključuju zasebna potraživanja pojedinaca prema drugima) i prava na potraživanja (tj. prava koja pojedinci mogu imati prema drugima)

5.zatvorenikov adilema
Dosadno. Izrazito dosadno. Nikad nisam zapamtio.

6.autonomija udruženja
Ne znam.

7.otuđenje
Čega? Imovine? ;)

8.rascjepi lipset i rokkan
Smatraju da se izvor ključnih društvenih rascjepa nalazi u dva važna povijesna procesa.
1. izgradnji nacije, tj. 'nacionalan revolucija'
2. industrijalizaciji, tj. 'industrijska revolucija'

Proces izgradnje nacije donosi dvije veste konfilikta vezanih za nastojanje središnjih elita da preuzmu nadzor nad danim poruučjem stvaranjem standardiziranih normi i zajedničkog pravnog okvira:
1. Sraz s ootprije postojećim religijskim oblicima autoriteta u pitanjima poput obrazovanja i sl
2. Konflikt s perifernim zajednicama koje se mogu opirati centralizirajućim tendencijama državne elite

9.kompleksne jednakosti
To ti je oblik pravednog društva, kojeg je BTW zagovarao Walzer, a u kojem nejednakosti u nekoliko sfera društva ne zadiru jedne u druge; npr. bogatstvo možda vlada u poslovnom svijetu, ali liječenje u sferi zdravstva potaknut će zdravstvene potrebe i obrazovanje će se organizirati u skladu s potrebama i sposobnostima za učenje pojedinaca a ne u skladu s bogatstvom.

10.teorija racionalnog izbora
Oni koji su uključeni u političku aktivnost teže svoje ciljeve postići najučinkovtijim sredstvimanj; njih zanima vlastita korist - ona postaje najviši interes.

11.primjer nepomirljive subkulture
a) unionisti - nastoje da Sjeverna Irska ostane dijelom UK
b) republikanci (nacionalisti) teže ujedinjenju s Republikom Irskom (pretežito katolici)

12.vrste države
Bio je već odgovor na ovo pitanje. Potraži starije postove.

hej ljudi, sto mislite hoce nas ispod 42 boda pustiti bez usmenog?
Neće! :bored:

mozda ima nade i za nas:)
Nema! :laughing:

koki

Zatvorenikova dilema - fenomen koji treba prikazati kako se odvija odlučivanje pojedinca u uvjetima s ograničenim informacijama (npr, dva lopova na ispitivanju u policijskoj stanici, svaki u drugoj prostoriji. Kaže im se da, ako jedan prizna i cinka drugoga - slobodan je. Oni uglavnom priznaju jer je to najracionalnija solucija).
Bez obzira koliko nekome vjerovali, moj interes je moja korist te je bolje priznati nego se izložiti mogućnosti da je moja sudbina u rukama drugih.

Za ispit treba znati poglavlja 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9 i 13.
Sretno!

hedviga

jel mi moze netko odgovoriti na par pitanja (dvoumim se)

1. je li NEOPLURALIZAM isto što i NOVI PLURALIZAM?
2. poliarhija=oligarhija=poligarhija???
3. konsocijacijska dem.=konsolidacijska d.=konsonancijska d.???
4. postmaterijalističke vrijed.=nematerijalističke vrijed.?
5. oblici države=tipovi države?

na cijeloj temi su razbacana takva pitanja. dal se misli na isto ili ne? :confused2:
1.mislim da se prije radi o neoliberalizmu i novom liberalizmu, sto ne bi trebalo biti isto. u knj.nesto pise o novom liberalizmu, a neo-to bi znacilo obnova ili ponovna pojava (u ovom slucaju liberalistickih stavova) u nekom drugom povijesnom razdoblju (koje dolazi nakon onog u kojem se taj stav izvorno zagovarao).
Pluralizam je, rece prof.Ravlic, velika moderna skola koja polazi od shvacanja da u drustvu postoji mnostvo razlicitih interesnih grupa i svaka ima sanse da taj interes zadovolji, a obiljezava je postojanje drustvenog konsenzusa oko temeljnih drustvenih vrijednosti i rasprsivanje moci(dolazenje moci u mnoge ruke). To je zapravo jedno shvacanje suvremenog drustva koje pociva na tome da je raznolikost dobra stvar. Robert Dahl je recimo proucavao kako funkcionira demokracija u tom tipu drustva, pa je razvio koncept poliarhije(izraz pluralistickog shvacanja drustva). Poliarhija ujedno predstavlja i kritiku liberalne demokracije. Obiljezja poliarhije su:birani duznosnici, slobodni i posteni izbori, sloboda izrazavanja, pristup alternativnim izvorima informiranja, autonomija politickih udruzenja i sveobuhvatno gradjansko pravo.
Ne treba mijesati pluralizam i pluralnost. Pluralnost predstavlja sustav jednostavne vecine.

2.oligarhija ili vladavina manjina, pogledaj kod Roberta Michelsa,Zeljezni zakon oligarhije

3.ispravno je konsocijacijska demokracija, vidi knjigu

4.postmaterijalne i nematerijalne vrijednosti, trebalo bi se odnositi na isto

5.oblici=tipovi drzave, da, pogledaj par postova unazad, napisao Crni, imas i u knjizi

na cijeloj temi su razbacana takva pitanja. dal se misli na isto ili ne? :confused2:
Ispravak. Pluralnost=sustav relativne vecine

Tompa

1. mislim da da
2. poliarhija - to je kod Roberta Dahla, njegova kritika liberalne demokracije, oligarhija = vladavina nekolicine (to ćeš naći kod stranaka, tendencija prema oligarhiji), poligarhija - mislim da je tipfeler
3. konsocijacijska demokracija = (Lijphart, demokracija koja postoji unatoč tome što su zemlje duboko podijeljene religijski, ideološki, rasno i sl.) ovo drugo ne znači ništa, krivo napisan termin
4. postmaterijalističke vrijednosti - odmakle se od klasičnih materijalističkih vrijednosti (gospodarska sigurnost, obrana zemlje) i idu više za vrijednostima kao što su ekologija, zaštita okoliša itd.
5. nisam siguran na što pitanje misli ali probaj na prijašnjim postovima, mislim da sam negdje to vidio.

.... hedviga zlato, pa di si ti, nema te ko zemljotresa??!!!!

ups

I ja imam par pitanja, jednostavno ne mogu pronać nigdje:
Meni su nejasna pitanja tipa 'kojem je smjeru pripadao XY'? Ajde, za neke možeš odrediti: libelarizam, socijalizam, ali kojemu je pripadao Kavanagh? WTF?

1.kakav je HR izborni sustav
Kod izbora za HR Sabor radi se o Razmjerno predstavničkom sustavu: stranka ima listu kandidata, a predstavnička mjesta se popunjavaju razmjerno udjelu glasova koje je stranka osvojila

Kod predjsdničkih izbora radi se o Sustavu s dva kruga izbora: u prvom krugu izabrani su kandidati s više od polovice glasova. U drugom krugu se glasuje samo ako niti jedan od kandidata u prvom krugu nije uspio dobiti većinu

2.značajke predstavničke demokracije
1.VLAST GRAĐANA barem je za jedno mjesto premještena s aktualnog donošenja odluka, tj. izabrani predstavnici zamjenjuju birače ili djeluju u njihovu korist.
2.PROVEDBA REDOVITIH IZBORA na svim ili većini razina vlasti kao simbol suvereniteta naroda, simboličan/katkad stvaran način nadzora polit. elita.
3.UVJERENJE da su izbori učinkovit demokratski način polit.smjene
4.UVJERENJE da izbori olakšavaju ograničenu ali široku uključenost građana osiguravajući pristanak naroda uz sustav kao cjelinu i odobravanje za pobjednike.

3.prirodna stanja kod Lockea
Svi ljudi su u prirodnom stanju jednako slobodni, racionalni, nezavisni – sposobni za razlučivanje dobra od zla – tako i zakona i moralnih dužnosti koje potječu od Boga (pravo na život, sloboda, vlasništvo)

4.po čemu je poznat Green
Bio je glavni teoretičar Novog libelarizma

5.koje države primjenjuju konsoidacijsku demokraciju
Austrija, Belgija, Cipar, Izrael, Švicarska, Luksemburg

6.strukturalizam
A.Giddens – strukture su proizvodi svakodnevne interakcije pojedinaca jednih s drugima i s institucijama svakodnevnog života s kojima su u dodiru. Struktura dobiva oblik i značenje kroz rutinu društvenih praksi pojedinaca ili zajedničku praksu pojedinaca.

7.kojem smjeru je pripadao Kavanaugh
Zaista ne kužim ove 'smjerove'. Pisao je o britanskoj poslijeratnoj politici.

8.ideološka društva
Pojma nemam.

9.vrste države
Spominje se komunistička, fašistička... Po meni je to u knjizi nedorečeno. Preskočit ću ovo pitanje zajedno sa onima poredaj kronološki (djela i autore). :bored:

...ili možda nisam dobro gledala, ali ako netko ima volje odgovorit ili me uputit na pravu str knjige, bila bih vam zahvalna
Nadam se da sam koliko-toliko pomogao.

Tompa

... hej oko moje zeleno!!! Dennis Kavanagh jest biheviorist; naime, oni sve svoje znanstvene zaključke izvlače iz promatranja ponašanja (behave yourself) ljudi. budući da je on, pišući primarno o političkoj kulturi, proučavao razne grupe ljudi, počevši od djece (pisao je o školi primarnosti i školi recentnosti prilikom odgoja i odrastanja) možemo ga nazvati bihevioristom. proučavao je također subkulture - dakle, biheviorist definitivno - samo što to nigdje izričito u knjizi ne piše pa je malo zbunjujuće. zadovoljna, mala domaćice?

Tompa

Da li se slobodno tržište i jaka državna intervencija odnose na novi liberalizam? Zahvaljujem na odg.
da, svakako. novi liberalizam smatra da država treba intervenirati u područjima kao što su borba protiv nezaposlenosti, bolesti, siromaštva i drugih društvenih zala; naravno, time se ne odriču slobodnog tržišta. glavni teoretičar T. Green. Dakle, odgovor na tvoje pitanje je potvrdan.

Slavica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Da li se slobodno tržište i jaka državna intervencija odnose na novi liberalizam? Zahvaljujem na odg.
odnosi se na neoliberalizam i klasični liberalizam! 100% provjereno!

myra

trebat će nam, da...samo da i to prođe više. toliko se mučim(o) s tim da se rušim u nesvijest od same pomisli na ovaj predmet. nevjerojatno koliko muke zadaje...jedna politologija.

1. da li zna netko nešto o jessopu? njegova teorija države?

2. hoffieldove temeljne koncepcije prava?

zbunjena01

jessop - državu opisuje na 6 načina - parazitska; epifenomen; čimbenik društvene kohezije; instrument klasne vladavine; skup političkih institucija i sustav političke dominacije

to je ono što sam uspjela naći o jessopu

«Temeljne koncepcije prava» , 1919. – uveo razliku između posebnih tipova prava: 1. slobode, 2. potraživanja, 3. izuzeća i 4. ovlasti
- najvažnija su od ovih prava na slobodu ( ona ona prava koja pojedinci imaju i koja ne uključuju zasebna potraživanja pojedinaca prema drugima) i prava na potraživanja (tj. prava koja pojedinci mogu imati prema drugima)

Andreja

hello ekipa, neka pitanja sa današnjeg roka
eseji; pojam subkulture, pojam elite moći, politika Gleichschaltung
na zaokruživanje:
krilatica"osobno je političko" - kome pripada
u kojem stoljeću je živio Gramsci
elementi prestavničke demokracije
što je anarhija
kojem smjeru pripada Bentham
na dopunjavanje:
modeli političkih stranaka s obzirom na sukob
po čemu je poznat Bahro
tko je tvorac kons.demokracije
elementi tripartizma
na čemu se temelji racionalni izbor - nešto u vezi toga
i zadnjeg se ne mogu sjetiti....

pozdrav!!!!

zadnje je bilo kojim interesnim grupama pripada društvo književnika i to su za jednu grupu sva pitanja, neka sada neko napiše za drugu grupu.:luxhello:

Adriana

evo jos pitanja s današnjg roka
eseji-objasni funkcije stranaka,revizionizam i termin kulturna hegemonija.
dopuni
1.koje države pripadaju koncocij.demokraciji?a) belgija b) bosna i hercegovina c)francuska .......
2.koje su odlike novog liberalizma? a)sloboda pojedinca dalje neznam
3.kakva je demokracija kod j.schumpetera? a)jaka država b)slaba država c)vladavina naroda ........
4.tko je pisao o pozitivnoj slobodi? a)marks b)hegel c)hobbes d)locke
5.kakav je hrvatski izborni sustav? odg.razmjerno predstavništvo
6.kojoj skupini pripada Birch?
nadopuni
1.kojem tipu pripada poliarhija?odgo.liberalna demokracija
2.nabroji glavne interesne grupa?
3.nabroji čimbenike socijalizacije?
4.nabroji tri ideološka aparata?
5.što je napisao S.Hall?
6.kad je rođen verba? odg.20st.

rezultati su u ponedjeljak u 9 sati,a usmeni je u utorak poslije 4 sata tako je rekao profesor.
POZDRAV:happy:

prvih 6 pitanja je na zaokruživanje a drugih 6 nadopuni dva put sam napisala nadopuni to je krivo.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks