AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Može netko pomoći; kako učite ovaj predmet? da li svaki dan po jedan zakon ili? gradiva stvarno ima dosta, ne znam kako najbolje napraviti raspored učenja! Molim za pomoć, hvala!
sumnjam da bi baš mogao učiti po jedan zakon svaki dan..radije si uzmi svaki zakon po tjedan dana,pogotovo zakon o radu,o mirovinskom osiguranju,o zdravstvenom osiguranju i o državnim službenicima,oni su ti najvažniji,a ona zadnja tri si uzmi tjedan dana,njih nemoraš cijele znat i dosta su lagani...

mateja19

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
dakle, sve ove zakone koje moramo naučiti skidamo od tud:

http://www.pravo.unizg.hr/RSP/zakoni i to skidamo neslužbene pročišćene tekstove jel tako?jer svaki zakon kada kliknemo imao posebno zakon, pa izmjene i dopune i posljednje je neslužbeni pročišćnei tekst koji nama zapravo treba?

evo,provjeravam da znam da li skidam dobre zakone.

i ako ima tko kakav savjet za učiti ovaj predmet,od kuda krenuti? stvarno ima puno toga...

da li ima tko pitanja na jednom mjestu da su složena po zakonima? jer uopće kada čitam zakon o radu ne znam da li je to važno ili nije...jer puno toga mi se čini onako, bezveze...tako da znam, na što treba obratiti pažnju.

jedna cura mi je još u 1 mj.poslala zakone u obliku skripte iz čega ću i učiti jer se čini puno lakše, ali me zanima da li se od tada nešto značajno promijenilo? dakle 1.mj 2011, od tada su zakoni.

Andreja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
dakle, sve ove zakone koje moramo naučiti skidamo od tud:

http://www.pravo.unizg.hr/RSP/zakoni i to skidamo neslužbene pročišćene tekstove jel tako?jer svaki zakon kada kliknemo imao posebno zakon, pa izmjene i dopune i posljednje je neslužbeni pročišćnei tekst koji nama zapravo treba?

evo,provjeravam da znam da li skidam dobre zakone.

i ako ima tko kakav savjet za učiti ovaj predmet,od kuda krenuti? stvarno ima puno toga...

da li ima tko pitanja na jednom mjestu da su složena po zakonima? jer uopće kada čitam zakon o radu ne znam da li je to važno ili nije...jer puno toga mi se čini onako, bezveze...tako da znam, na što treba obratiti pažnju.

jedna cura mi je još u 1 mj.poslala zakone u obliku skripte iz čega ću i učiti jer se čini puno lakše, ali me zanima da li se od tada nešto značajno promijenilo? dakle 1.mj 2011, od tada su zakoni.
u ovom predmetu ti je sve bitno, ali sve jer na ispitu možeš izvuć bilo koje pitanje iz bilo kojeg zakona, a pitanje ti je obično određeni članak iz zakona. ja imam pitanja skupljena po profesorima pa ako hoćeš daj mi mail pa ti pošaljem sve kaj imam :happy:

Andreja

da li zakone učite one pročišceni tekst?
da pročišćene si uzmi, lakše će ti bit :wink5:

evo mail: [email protected]

užasno me ovaj predmet zabrinjava jer ima toooliko toga.
hvala ti andreja!
nemaš se čega plašit, ovaj ispit je kao i svaki drugi, samo kaj tu stvarno sve trebaš znat za prolazak, al evo ja sam od prve pošla kod Vukorepe (preporučam ti da izađeš kod nje), isto sam slušala kaj su ljudi govorili da je teško, ovo ono,al sam treba sjest i naučit, nema neke mudrosti :happy:
sretno :crazy:

kacuska

Molim vas, može mi netko napisat definiciju mirovine... hvala!

Pojam mirovine i koncept zbrinjavanja za vrijeme nakon radnog vijeka koju isplaćuje i za koje jamči država tj. državna mirovina iz sustava generacijske solidarnosti (tzv. prvi mirovinski stup) ----- to sam s interneta izvukla

suzyc

Molim vas, može mi netko napisat definiciju mirovine... hvala!

Mirovina -Novčano periodično davanje s osnove mirovinskog osiguranja; isplaćuje se mjesečno unatrag

Na stranici HZMO-a pogledaj Abecedu mirovinskog osiguranja, tamo su svi pojmovi jednostavno objašnjeni.

apostolka

Bilo nas je samo 4.Ja sam pala.A zivo me zanima jel ko prosao.
Prof pita sve.Kartice sa pitanjima dodu vise kao orijentir.Npr ja sam dobila vrste mir.Nabrojit,o svakoj nesta rec.Nacin stjecanja prava,mir staz,mir faktor...uglavnom gotovo cijelo mir . Druga 2 pitanja su mi bila predmet zakona o radu i zbrinjavanje viska radnika.:)
Eh bio je to kvalitetan pad.:) Kolegica je imala agenciju za zaposljavanje i sve o njoj.Dalje nisam bila tako da ne znam.U glavnom treba znat sve zivo i mrtvo.

zoks3

Ja sam prošo :)
Dobio sam 4 kod prof. Gregurev, svi ostali su pali, žena je 100% fer, pomaže podpitanjima i ako zapneš hoće pomići, ako vidi da motaš neke bitne stvari onda te ruši.
Prava i obaveze iz zdravstvenog osiguranja sve o tome,bavještavanju poslodavca i drugim okolnostima ( treba znati kad, u kojim slučajevima ), treće pitanje je bilo poslovi u neubičajenim uvjetima:noćni rad(tu me ptala sve za maloljetnika, ogranićenja noćnog rada, industrija, turistički radnik)
Dobro naučit i prolaz je tu :tongue2:

čedomir

Ja sam prošo :)
Dobio sam 4 kod prof. Gregurev, svi ostali su pali, žena je 100% fer, pomaže podpitanjima i ako zapneš hoće pomići, ako vidi da motaš neke bitne stvari onda te ruši.
Prava i obaveze iz zdravstvenog osiguranja sve o tome,bavještavanju poslodavca i drugim okolnostima ( treba znati kad, u kojim slučajevima ), treće pitanje je bilo poslovi u neubičajenim uvjetima:noćni rad(tu me ptala sve za maloljetnika, ogranićenja noćnog rada, industrija, turistički radnik)
Dobro naučit i proaz je tu :tongue2:
Koliko ti je vremena trebalo za naučit i jesi možda ponavljao po pitanjima profesora?

Molim vas, može mi netko reći nešto o stegovnoj i disciplinskoj odgovornosti i turističkom radniku? pliz, ne mogu to nigdje naći, hvala.

zoks3

Dobrih mjesec dana i 1 tjedan.Kvalitetnog učenja.
Samo sam radil zakone, nemoj se zamarati s takvim pitanjima, jednostavno uči zakon.

marko_90

Ja sam jučer prošao kod Gotovca,dvojka :) bilo je dosta pitanja,ne sjećam se svih,al evo neka: Izdavanje potvrda radnicima i vraćanje isprava,radna knjižica,otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora,poljoprivrednici kao osiguranici u mirovinskom osiguranju,mirovinski faktor,premještaj državnih službenika,raspolaganje Vladi,vrste potpora prema zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama,pa objasnit novčane potpore,prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja,sve o pravu na novčane naknade...

čedomir

Ja sam jučer prošao kod Gotovca,dvojka :) bilo je dosta pitanja,ne sjećam se svih,al evo neka: Izdavanje potvrda radnicima i vraćanje isprava,radna knjižica,otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora,poljoprivrednici kao osiguranici u mirovinskom osiguranju,mirovinski faktor,premještaj državnih službenika,raspolaganje Vladi,vrste potpora prema zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama,pa objasnit novčane potpore...
Oprosti, po ovim pitanjima vidim da nije bilo tako strašno kako svi pričaju, jel ti postavljao puno pod pitanja, jesi morao sve točno odg.za prolaz ili...

Eriatarka

Moja frendica je bila kod Gotovca jučer, nije prošla, jer nije ni naučila baš, ali kaže da joj je to najbolji pad ikada :). Profesor je super, korektan i ne možeš se tamo pojavit bez na ne znaš ili da znaš polovično. Tu se radi o tjednima kontinuiranog učenja.

marko_90

Oprosti, po ovim pitanjima vidim da nije bilo tako strašno kako svi pričaju, jel ti postavljao puno pod pitanja, jesi morao sve točno odg.za prolaz ili...
Pa postavlja dosta svojih pitanja izvan kartica,ne kužim čemu ona uopće služe...Pitanja i nisu toliko teška,samo je malo zbunjujuće kad se prebacuje s jednog zakona na drugi...Ja sam odgovorio na sva pitanja,na neka opširnije a neka kratko,osim što se događa s radnom knjižicom kad uđemo u EU...Uglavnom traži poznavanje svih zakona

čedomir

Da li netko zna, da li dio zakona o radu od čl.164 - čl.225 baš ne pitaju? ili? Naime,do sada mi nitko nije rekao da je dobio pitanje iz tog dijela...

marko_90

Da li netko zna, da li dio zakona o radu od čl.164 - čl.225 baš ne pitaju? ili? Naime,do sada mi nitko nije rekao da je dobio pitanje iz tog dijela...
Ja sam tu naučio samo općenito što je europsko radničko vijeće,europsko društvo i o onim poslodavcima u eu.društvu...mislim da to ne pitaju,al opet nisam ni ja 100% siguran

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks