AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravni studij na sveučilišnoj razini

DONA

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
nikad ne znaš kad će ti trebati to znanje koje ćeš steći na fakultetu.mene brine to što je magisterij skup a sa ove tri godine u poslovnom smislu nam ne cvjetaju ruže.ali s reformom javne uprave koja se najavljuje možda i mi dobijemo priliku kao obrazovani kadar a ne amateri koji u njoj rade. laku noć

Drage kolegice i kolege, jučer mi je gđa Klanac rekla kako se već možda od iduće jeseni formiraju dodatne 2 godine za zvanje magistra na našem fakultetu tako da knjige u ruke i ne budite melankolični, bit će nešto i od nas.
samo po kojoj cijeni i po kojim uvjetima?:unsure:

freya

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Drage kolegice i kolege, jučer mi je gđa Klanac rekla kako se već možda od iduće jeseni formiraju dodatne 2 godine za zvanje magistra na našem fakultetu tako da knjige u ruke i ne budite melankolični, bit će nešto i od nas.
Zivi bili pa vidjeli...:wink5:

Ksenija

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
da se nadovežem, radim u državnoj službi, plaća nije nešto ali sam svaki vikend slobodna, diploma garantira bolje radno mjesto ali plaća minimalno raste.ipak se osjećam nekako sigurnije nego kad sam radila kod privatnika,i čekala kad ću postat višak radne snage . Znači: manja plaća ali manje stresa i više slobodnih dana. Recimo. ja za ispit na faksu dobijem slobodan dan po kolektivnom ugovoru, bi li ga dobila kod privatnika? Reći ćeš bi,ali ovisi kod koga radiš. pozdrav

ps: sama si plaćam studij, ne plaća mi ga državna služba!
Potpuno se slažem s Donom, ali i drago mi je Freya ako si zadovoljna radom za privatnika, koji cijeni tebe i tvoj rad, jer takvih nema puno. Neću generalizirati, ali okružena sam ljudima koji ne da rade, nego rade cijele dane u pojedinim knjigovodstvenim servisima, trgovinama i poduzećima za vrlo malu plaću, a ostalo da ne spominjem. Njima zaista diploma upr.prav.ne bi ništa značila na poslu koji rade.
I ja studiram zato što želim učiti i nastaviti studiranje,
i cijenim to kod svakog, pogotovo dok nauči za ispit za više od "dovoljan."
I naravno, firma mi ne plaća studij,niti tražim slobodne dane, već za ispit koristim dane god.odmora.

vanna

ciao ljudi!
mene zanima da li netko zna je li se treba imati odredjen prosjek da bi mogao upisati te dvije godine magisterija ili je svejedno, i da li se odredjen prosjek trazi kod polaganja razlike ispita na pravu?
unaprijed hvala:bored:

DONA

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ciao ljudi!
mene zanima da li netko zna je li se treba imati odredjen prosjek da bi mogao upisati te dvije godine magisterija ili je svejedno, i da li se odredjen prosjek trazi kod polaganja razlike ispita na pravu?
unaprijed hvala:bored:
NISU JOŠ TOČNO DEFINIRANI UVJETI ZA UPIS MAGISTERIJA, EVENTUALNO, PITAJ U REFERADI:unsure:

Lkalauz

Jučer sam bila na polaganju konzularnog prava i profesor je rekao da su baš neposredno prije ispita na sastanku usvojili prijedlog da od slijedeće godine krene specijalistički studij u trajanju od 2 godine. natuknuo je da ocijene neće biti uvjet.

Cokolada

jučer sam bila na polaganju konzularnog prava i profesor je rekao da su baš neposredno prije ispita na sastanku usvojili prijedlog da od slijedeće godine krene specijalistički studij u trajanju od 2 godine. Natuknuo je da ocijene neće biti uvjet.
dali Će te dvije godine biti organizirane kao specijalistiČki studiji ili kao magisteriji?

PoŠto smo mi veleuČiliŠte po nekoj logici to bi trebao biti specijalistiČki studiji ili???

Petrica

dali Će te dvije godine biti organizirane kao specijalistiČki studiji ili kao magisteriji?

PoŠto smo mi veleuČiliŠte po nekoj logici to bi trebao biti specijalistiČki studiji ili???
Da, to bi trebao biti specijalistički studij!

batwoman

Jučer sam bila na polaganju konzularnog prava i profesor je rekao da su baš neposredno prije ispita na sastanku usvojili prijedlog da od slijedeće godine krene specijalistički studij u trajanju od 2 godine. natuknuo je da ocijene neće biti uvjet.
Da li će to biti mogućnost i za izvanredne studente?

Dijana 2

Tako je.
Radim predugo u upravi i vidim šta sve o nama misle,
a i ovaj upis razlike je tipičan primjer sveukupnog poimanja profesije upr.prav.
Složit ću se sa Ksenijom iako ne radim u državnoj upravi ali je poimanje upravnog pravnika, tako i prvostupnika javne uprave sa 180 ECTS-a izgleda nažalost jednako.

Naime, upisala sam razliku nakon ranije završenog dvogodišnjeg upravnog studija, diplomirala sam prošlu jesen i stekla zvanje prvostupnika javne uprave.
Međutim poslodavac (neću imenovati koji ali, velika hrvatska tvrtka) nastoji u svoje opće akte uglaviti da su prvostupnici sa manje od 240 ECTS-a jednakovrijedni rangu ranije više stručne spreme, tj. nastoji se zastupati mišljenje da ne ispunjavaju uvjet za raspored na najsloženija radna mjesta jer nemaju ono što je ekvivalent visokoj stručnoj spremi.

Već preko dva mjeseca očekujem odgovo na upit (koji sam postavila) Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta o vrednovanju novostečenog zvanja u klasifikacijski sustav i rangiranju istih u odnosu na ranije stupnjeve stručnih sprema. Spomenula sam nakane svog poslodavca s pitanjem da ukoliko 3-godišnji studiji ne budu jednako vrednovani visokom obrazovanju da Bologna u RH nije ispunila svoju osnovnu svrhu o što bržem stupanju mladih na tržišpte rada. Jer, ako će mladi morati završiti 3+2 studij da bi mogli stvarati karijeru i jednako napredovati kao oni koji su diplomirali po starom obrazovnom sustavu, koja je onda svrha Bologne i onda su mogli ostati 2-godišnji VŠ i 4-godišnji VS studiji.
Međutim čini se da je ovo pitanje preteško i samom ministarstvu koje je odgovorno za ovo područje.

Kakva nas budućnost očekuje i koliko će vrijediti naša diploma na tržištu rada ostaje da vidimo, međutim kako sada stvari stoje, tržište rada i društvo nas smatra nešto manje vrijednima od visoke stručne spreme, ranijih četvorogodišnjih studija ali ne i značajno vrijednima od ranije više stručne spreme.
U pogledu specijalističkih studija, točno je da na veleučilištima i stručnim studijima ne postajemo magistri (to zvanje je predviđeno u sveučilišnom nastavku obrazovanja), već postajemo specijalisti struke sa moguće identičnim brojem ECTS-a. Eventualno, ako je nekome važnija titula od samog obrazovanja, treba se potruditi i pronaći sveučilišni studij na kojem bi mogao nastaviti studiranje (naravno ako ima prosjek ocjena, mogućnost upisa, te osobito novaca za visoke školarine).
Napominjem da je naziv (titula) nevažan, važan je broj ECTS-a jer je to ono što se priznaje i računa kako u Europi i svuda u svijetu, a tako i Dodatak dipolomi (koji je kod nas u povojima, a vani je gotovo važniji i od same diplome).

_Maca_

Dijana, koji Dodatak diplomi, možeš li objasnit što je to...dodatna obrazovanja, edukacije ili dodatne 2 godine...

Nicole

Dijana, koji Dodatak diplomi, možeš li objasnit što je to...dodatna obrazovanja, edukacije ili dodatne 2 godine...
To je dokument koji će se izdavati uz diplomu.
Sadržavati će podatke o kvalifikaciji (naziv kvalifikacije, naziv studijskog programa, naziv i pravni status visokoga učilišta koje dodjeljuje kvalifikaciju), podatke o razini kvalifikacije (stručni studij, stručni u trajanju od dvije godine, integrirani preddipl. i dipl. sveučilišni studij, specijalistički dipl. stručni studij, dipl. sveučilišni studij), trajanje studija, skupljene ECTS bodove, je li redovan ili izvanredan student...

chepka

vi koji vec imate diplome prvostupnika javne uprave, na kojim jezicima sve na njoj pise ta titula? zna li neko kako ona glasi na engleskom te da li je itko dobio taj dodatak diplomi i kako se on trazi...

osim toga da utvrdim gradivo, znaci mi koji cemo sad diplomirati po starom progarmu automatski stjecemo 180 ETCS bodova i titulu prvostupnika?
a ako cu htjet dalje na te 2 god. ak se oforme, trebat ce mi 240 ETCS bodova te cu tada morati polagat razliku? jesam li dobro shvatila??? :misli:

unaprijed zahvaljujem

Nicole

vi koji vec imate diplome prvostupnika javne uprave, na kojim jezicima sve na njoj pise ta titula? zna li neko kako ona glasi na engleskom te da li je itko dobio taj dodatak diplomi i kako se on trazi...

osim toga da utvrdim gradivo, znaci mi koji cemo sad diplomirati po starom progarmu automatski stjecemo 180 ETCS bodova i titulu prvostupnika?
a ako cu htjet dalje na te 2 god. ak se oforme, trebat ce mi 240 ETCS bodova te cu tada morati polagat razliku? jesam li dobro shvatila??? :misli:

unaprijed zahvaljujem
i oni koji završe po bolonji stječu 180 ects bodova.
240?

razlika se polaže zbog razlike.
blesavo zvuči, ali stari program stječe titulu
bez polaganja razlike, ali za nastavak će morati
položiti onih 6 bolonjskih predmeta.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks