Tako je.
Radim predugo u upravi i vidim šta sve o nama misle,
a i ovaj upis razlike je tipičan primjer sveukupnog poimanja profesije upr.prav.
Složit ću se sa Ksenijom iako ne radim u državnoj upravi ali je poimanje upravnog pravnika, tako i prvostupnika javne uprave sa 180 ECTS-a izgleda nažalost jednako.
Naime, upisala sam razliku nakon ranije završenog dvogodišnjeg upravnog studija, diplomirala sam prošlu jesen i stekla zvanje prvostupnika javne uprave.
Međutim poslodavac (neću imenovati koji ali, velika hrvatska tvrtka) nastoji u svoje opće akte uglaviti da su prvostupnici sa manje od 240 ECTS-a jednakovrijedni rangu ranije više stručne spreme, tj. nastoji se zastupati mišljenje da ne ispunjavaju uvjet za raspored na najsloženija radna mjesta jer nemaju ono što je ekvivalent visokoj stručnoj spremi.
Već preko dva mjeseca očekujem odgovo na upit (koji sam postavila) Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta o vrednovanju novostečenog zvanja u klasifikacijski sustav i rangiranju istih u odnosu na ranije stupnjeve stručnih sprema. Spomenula sam nakane svog poslodavca s pitanjem da ukoliko 3-godišnji studiji ne budu jednako vrednovani visokom obrazovanju da Bologna u RH nije ispunila svoju osnovnu svrhu o što bržem stupanju mladih na tržišpte rada. Jer, ako će mladi morati završiti 3+2 studij da bi mogli stvarati karijeru i jednako napredovati kao oni koji su diplomirali po starom obrazovnom sustavu, koja je onda svrha Bologne i onda su mogli ostati 2-godišnji VŠ i 4-godišnji VS studiji.
Međutim čini se da je ovo pitanje preteško i samom ministarstvu koje je odgovorno za ovo područje.
Kakva nas budućnost očekuje i koliko će vrijediti naša diploma na tržištu rada ostaje da vidimo, međutim kako sada stvari stoje, tržište rada i društvo nas smatra nešto manje vrijednima od visoke stručne spreme, ranijih četvorogodišnjih studija ali ne i značajno vrijednima od ranije više stručne spreme.
U pogledu specijalističkih studija, točno je da na veleučilištima i stručnim studijima ne postajemo magistri (to zvanje je predviđeno u sveučilišnom nastavku obrazovanja), već postajemo specijalisti struke sa moguće identičnim brojem ECTS-a. Eventualno, ako je nekome važnija titula od samog obrazovanja, treba se potruditi i pronaći sveučilišni studij na kojem bi mogao nastaviti studiranje (naravno ako ima prosjek ocjena, mogućnost upisa, te osobito novaca za visoke školarine).
Napominjem da je naziv (titula) nevažan, važan je broj ECTS-a jer je to ono što se priznaje i računa kako u Europi i svuda u svijetu, a tako i Dodatak dipolomi (koji je kod nas u povojima, a vani je gotovo važniji i od same diplome).