AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Višestupanjska uprava i regionalni razvoj

herby

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
jel ima netko da mi posudi literaturu i bilješke s predavanja, ako može za kopirati?
Bio bi jako zahvalan... Znam da je gotovanski!

ela83

Jel mi netko može malo pojasniti što je to IPA i NUTS II ? Izvanredni sam student, nismo stigli na predavanjima obraditi taj dio. Hvala !

koki

Jel mi netko može malo pojasniti što je to IPA i NUTS II ? Izvanredni sam student, nismo stigli na predavanjima obraditi taj dio. Hvala !
IPA - instrument pretpristupne pomoći, program EK kojemu je cilj pomoć državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama u njihovom usklađivanju i provedbi pravne stečevine EU te priprema za korištenje strukturnih fondova.
Važno je njegovih 5 komponenata:
1. pomoć u tranziciji i jačanje institucija
2. regionalna i prekogranična suradnja
3. regionalni razvoj
4. razvoj ljudskih resursa i
5. ruralni razvoj

NUTS - nomenklatura teritorijalnih statističkih jedinica koju je kreirao Eurostat kako bi stvorio jedinstvenu i dosljednu strukturu teritorijalne podjele. Postoje 3 osnovne i dvije dodatne razine podjele. U Hrvatskoj imamo tri neadministrativne jedinice nastale grupiranjem županija kao administrativnih jedinica niže razine na NUTS II razini, pa je tako Hrvatska podijeljena na Središnju i Istočnu (Panonsku) Hrvatsku koja obuhvaća 8 županija, Jadransku Hrvatsku (7 županija) i Sjeverozapadnu Hrvatsku (6 županija).

koki

pitanja sa usmenog:
*NUTS II regije u Hrvatskoj
*BPP, što su, koliko ih je, mjere
*nedostaci pravnog okvira
*zakon o regionalnom razvoju
*zašto je bitna 1988 g?

ela83

Pitanja s ispita:
1.Zakon o otocima (mjere,olakšice,razvrst.,vijeće...)
2. Vertikalna i horizontalna koordinacija
3. Ciljevi 2007-2013
4. Stadiji reg.pol.u tranzicijskim zemljama
5. Načelo koncentracije

lion_zg

jel možda zna netko na što se odnosi pitanje: promjene u regionalnoj politici?

pretpostavljam da su to one reforme, ali toga ima jako puno, pa neznam što bih konkretno rekla na to pitanje

ako netko zna, please neka odgovori...

tnx!!

lucy

jel možda zna netko na što se odnosi pitanje: promjene u regionalnoj politici?

pretpostavljam da su to one reforme, ali toga ima jako puno, pa neznam što bih konkretno rekla na to pitanje

ako netko zna, please neka odgovori...

tnx!!
Možda kratko opisati kakva je bila regionalna politika u samim počecima (strukturni instrumenti u nadležnosti zemalja članica, sredstva dodljeljivana sukladno sustavu kvota, samostalno su odlučivale u koje će projekte ta sredstva ulagati, regionalna politika se svodila na proračunski transfer između EU i zemlje članice, nedostajala je koordinacija, jedinstveni ciljevi, zajedničke smjernice za provedbu, organi EU su bili bitno ograničeni u stvaranju koherentne regionalne politike) i onda navesti današnje shvaćanje tog pojma.
Rekla bih ti više, ali tek sam počela spremati ispit...

Mene zanima koliko detaljno treba znati jer ima dosta nabrajanja (ciljevi i mjere za svaku reformu, hrpa načela, stadiji...)?

lion_zg

jel zna netko od vas koji ste ovo položili koliko su bitna ona dva članka od Đulabića? jel ikad pitao išta iz njih?

evo ja zapela na još par pitanja, pa ako kolegica lucy ili netko drugi može odgovorit:

-vertikalna i horizontalna koordinacija- ako netko to može sročit u par rečenica jer ono iz knjige niš ne kužim

- zppds->načela i djelokrug

- koji su projekti u kohezijskom fondu i koje tranzicijske zemlje ga koriste?

@kolegica lucy - ja mislim da nije potrebno znat apsolutno svaki detalj,bitnije je njemu da vidi da kužiš.mislim da su od ciljeva i reformi najbitnije ono iz 1988. i ciljevi za razdoblje 2007/2013, a od načela bi trebalo znati sva ona načela strukturnih fondova..

koki

jel zna netko od vas koji ste ovo položili koliko su bitna ona dva članka od Đulabića? jel ikad pitao išta iz njih?

Na ovoj stranici možeš naći njegove članke - Dokumenti i ispitna literaturaKatedra za upravnu znanost. Da, pita iz njih, i to pitanja tipa koliko ima bpp-a ili ppds-a (broj), te koje su faze regionalne politike, pita ih i na pismenom i na usmenom, i zato ih obavezno pročitaj i nauči bitne stvari.

zecica

može mi netko molim vas napisati gdej je u petak ispit.. pogledala sam koji je dan i kad ali nisam pogledala gdje je. hvala vam

lucy

može mi netko molim vas napisati gdej je u petak ispit.. pogledala sam koji je dan i kad ali nisam pogledala gdje je. hvala vam
u Ćirilometodskoj 4, soba br. 29

evo ja zapela na još par pitanja, pa ako kolegica lucy ili netko drugi može odgovorit:

-vertikalna i horizontalna koordinacija- ako netko to može sročit u par rečenica jer ono iz knjige niš ne kužim

- zppds->načela i djelokrug

- koji su projekti u kohezijskom fondu i koje tranzicijske zemlje ga koriste?

@kolegica lucy - ja mislim da nije potrebno znat apsolutno svaki detalj,bitnije je njemu da vidi da kužiš.mislim da su od ciljeva i reformi najbitnije ono iz 1988. i ciljevi za razdoblje 2007/2013, a od načela bi trebalo znati sva ona načela strukturnih fondova..

Što se tiče vertikalne i horizontalne koordinacija niti ja nisam sigurna što bi trebalo reći jer je sva literatura napisana prije donošenja Zakona o regionalnom razvoju. Zakonom je uspostavljen institucionalni mehanizam, a da l je on zadovoljavajući ili ne , zaista ne znam.

ZPDDS - određuju se područja posebne državne skrbi u tri skupine, i to prva i druga skupina prema okolnostima nastalim na temelju stanja okupiranosti i posljedica agresije na Republiku Hrvatsku, a treća skupina prema četiri kriterija: kriteriju ekonomske razvijenosti, kriteriju strukturnih poteškoća, demografskom kriteriju i posebnom kriteriju te poticajne mjere za njihovu obnovu i razvitak.

U Kohezijskom fondu su projekti za promet i okoliš. Ne znam točno koje tranzicijske zemlje su koristile. Samo znam da je negdje spomenuto da su strukturni insturumenti dopstupni tranzicijskim zemljama od 2007.

lucy

Pitanja danas:
- tipovi višestupanjskog upravljanja
- pretpristupni fondovi + IPA nabrojati komponente
- statističke regije u RH
- tijelo u RH na razini statističke regije
- faze regionalne politike u tranzicijskim zemljama
- programiranje - koji dokumenti se donose
- načela regionalne politike prema Zakonu o regionalnom razvoju
- objasniti načelo solidarnosti i usmjerenosti

muholovac

pozdrav..jel mi može neko tko je položio ovaj ispit reć iz čega učit? jel postoji neka skripta ili samo po knjizi od prof.Đulabića i zakoni?

lucy

pozdrav..jel mi može neko tko je položio ovaj ispit reć iz čega učit? jel postoji neka skripta ili samo po knjizi od prof.Đulabića i zakoni?
Nema skripte. Uči se po knjizi, zakonima i njegovim člancima. Nema puno gradiva. Da se naučiti u par dana.

maria

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
jel mi može pliz netko reći jel točno da treba iz knjige (između ostalog) naučiti od str.195 do 208?? to mi je malo čudno jer str.195 nije nikakav početak neke cjeline, tj. nema nikakav naslov. možda se misli od 185? ;)
thanksssss

zvrka

jel mi može pliz netko reći jel točno da treba iz knjige (između ostalog) naučiti od str.195 do 208?? to mi je malo čudno jer str.195 nije nikakav početak neke cjeline, tj. nema nikakav naslov. možda se misli od 185? ;)
thanksssss
Misli se na 185.str. :happy:

1. Đulabić, Vedran (2007) Regionalizam i regionalna politika. Zagreb: Društveno velučilište u Zagrebu. Poglavlja:
o Višestupanjsko upravljanje – str. 27-50
o Regionalna politika Europske unije – str. 99-121
o Strukturni fondovi Europske unije – organizacija i djelovanje – str. 123-144
o Upravljanje regionalnim razvojem – apsorpcijski kapacitet – str. 145-152
o Republika Hrvatska – mogućnosti i ograničenja – str. 185-208.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks