AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Višestupanjska uprava i regionalni razvoj

elamica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Molim pomoć!

Ima li u knjižnici knjiga Regionalizam i regionalna politika.

Ako nema gdje ste ju nabavili?

maria

jel netko možda zna kako se definiraju predpristupni fondovi i koji su to?
i dal treba znati koji je nedostatak pravnog okvira za regionalnu politiku pošto je sad donesen Zakon o reg.razvoju, pa po mom mišljenju više tih nedostataka u RH nema? ;)
hvala puno

lucy

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
jel netko možda zna kako se definiraju predpristupni fondovi i koji su to?
i dal treba znati koji je nedostatak pravnog okvira za regionalnu politiku pošto je sad donesen Zakon o reg.razvoju, pa po mom mišljenju više tih nedostataka u RH nema? ;)
hvala puno
Pretpristupni fondovi

Pretpristupni fondovi su financijski instrumenti namijenjeni državama pristupnicama, državama kandidatkinjama i potencijalnim članicama, kako bi im se pomoglo u provedbi političkih, gospodarskih i institucionalnih reformi u procesu pridruživanja EU.

RH je koristila sljedeće pretpristupne programe:

CARDS
Program tehničko-financijske pomoći EU, usvojen 2000., a osnovni cilj je potpora zemljama jugoistočne Europe pri aktivnom sudjelovanju u procesu stabilizacije i pridruživanja te provedbi odredbi SSP-a za države koje su ga potpisale.
U RH je korišten u proračunskoj godini 2003. i 2004.
Usmjeren je na četiri glavna cilja:
1. rekonstrukcija, demokratska stabilnost, pomirba i povratak izbjeglica;
2. institucionalni i zakonodavni razvoj, uključujući usklađivanje s normama i pristupima Europske unije, kako bi se poduprijelo demokraciju i vladavinu prava, ljudska prava, civilno društvo i medije te otvaranje gospodarstva slobodnoga tržišta;
3. održivi gospodarski i socijalni razvoj, uključujući strukturnu reformu te
4. promoviranje bližih odnosa i regionalne suradnje između država članica EU i država kandidatkinja srednje Europe

Phare
Pokrenut 1989., najprije kao pomoć Poljskoj i Mađarskoj, a zatim i drugim tranzicijskim zemljama srednje i istočne Europe u promicanju višestranačke demokracije i obnovi gospodarstva nakon izlaska iz komunističkog sustava.
Od 1997. usmjerava se na pretpristupne prioritete i postaje glavnim financijsko-tehničkim instrumentom pretpristupne strategije za države kandidatkinje.
RH je korisnica od 2005.
Cilj programa Phare je pripremiti zemlje za članstvo u EU tj. osposobiti ih za punu primjenu pravne stečevine EU te korištenje strukturnih i kohezijskog fonda nakon pristupanja.

ISPA
Namijenjen je financiranju infrastrukturnih projekata u području prometa, zaštite okoliša, kao priprema za korištenje kohezijskog fonda nakon ulaska RH u EU. Moguće je financirati i projekte tehničke pomoći vezane za infrastrukturne projekte.

SAPARD
Program koji pruža podršku na području poljoprivrede i ruralnog razvoja te pripremu države kandidatkinje za korištenje poljoprivrednog i ribarskog fonda nakon ulaska u EU.

IPA
Zamjenjuje sve dosadašnje programe pomoći, a primjenjuje se od 2007. pa do ulaska u EU.
Osnovni ciljevi programa IPA su pomoć potencijalnim kandidatkinjama u usklađivanju i provedbi pravne stečevine EU te priprema za korištenje strukturnih fondova.
IPA razlikuje dvije skupine zemalja: zemlje sa statusom potencijalnog kandidata (Albanija, BiH, Crna Gora, Srbija) te zemlje sa statusom kandidata (RH, Makedonija Turska).
Zemljama sa statusom kandidata EU uz navedene oblike potpore osigurava i sredstva za financiranje projekata potpunog usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom kao i pripremu korisnica programa za provođenje kohezijske i poljoprivredne politike EU.
Pomoć potencijalnim državama kandidatkinjama u okviru IPA fonda koncentrira se na izgradnju institucija, osobito na jačanje političkih kriterija iz Kopenhagena, jačanje upravnog i pravosudnog kapaciteta te na poticanje usklađivanja s pravnom stečevinom Zajednice. Također se predviđaju ulaganja za promicanje gospodarskog i socijalnog rasta.
IPA ima 5 komponenti:
I. Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija
II. Prekogranična suradnja
III Regionalni razvoj (čine je promet, okoliš i regionalna konkurentnost)
IV. Razvoj ljudskih potencijala
V. IPARD – ruralni razvoj

Zemljama potencijalnim kandidatkinjama otvorene su prve dvije komponente, a zemljama kandidatkinjama svih pet komponenti.

Drugo pitanje ne znam. Kad sam spremala ispit nisam bila sigurna što reći ako me to pita... upravo iz razloga jer je u međuvremenu donesen Zakon o regionalnom razvoju, a sva literatura za ispit je napisana prije. Na sreću, nije me pitao.

maria

stvarno ti puno hvala kaj si mi sve ovak lijepo objasnila!!
nadam se da ni mene neće to pitati ;)

koki

nedostaci pravnog okvira - treba znati, pitao me to na usmenom (mi redovni smo imali i dva kolokvija). To ti je u knjizi, ono kako su propisi više pomoć manje razvijenim područjima a manje učinkovit okvir razvoja, te nisu doneseni važni podzakonski propisi, al treba objasnit s razumijevanjem i povezati s fazama regionalnog razvoja u tranzicijskim zemljama - kod nas nisu još doneseni svi potrebni propisi, pa iako se čini da smo u fazi racionalizacije jer smo na pragu EU, to nije tako, još smo zaglavili u fazi politizacije, ako se nismo vratili i u marginalizaciju. Poveži ono iz knjige s njegovim člankom i vlastitim saznanjima - mislim da je jedan od problema što još nije donesena strategija regionalnog razvoja.

za naučit ispit je potrebno malo duže (barem meni - htjela sam to naučit kak spada jer mi je bilo interesantno, a i ima puno podjela koje treba naučiti tak da je tjedan dana minimum da se pohvataju konci - ko može i brže, svaka čast). Pitanja su prilično jasna, prof voli brojke, pa to svakako naučite, al najveća spuštalica je samo iskustvo na ispitu - jedno od najgorih - vrijeđa, podsmjehuje se, optužuje naprečac pa se ne ispriča, i na kraju jadna ocjena. Al barem mislim da ne ruši olako - izvlači, ne pušta dok mu ne kažeš odgovor, pa makar ti ga morao nacrtati. Ako poneseš njegovu originalnu knjigu možda dobiješ i trojku.

maria

danas smo na ispitu bile samo jedna cura i ja. prošle smo, profesor je fakat bio super, baš dobra atmosfera, opuštena, pitanja su isto bila ok - 1988., ocjenjivanje po ZRR, strukturni fondovi, kohezijski fond, načela fondova..

Kiara

Mene zanima nekoliko stvari pa se nadam da će mi netko pomoći!!!
1. da li je iz ona dva članka potrebno naučiti išta drugo osim faza regionalne politike, NUTS klasifikacije i načela regionalnog razvoja, odnosno da li se ikad pojavilo neko drugo pitanje iz tih članaka?
2. što je to mrežni sustav, da li je to možda na 34.str?
3. što je to međuministarska koordinacija?
4.koje je tijelo u RH na razini statističke regije?

honey988

koju literaturu obuhvaća PRVI kolokvij!!!
1. Đulabić, Vedran (2007) Regionalizam i regionalna politika. Zagreb: Društveno velučilište u Zagrebu. Poglavlja:
o Višestupanjsko upravljanje – str. 27-50
o Regionalna politika Europske unije – str. 99-121
o Strukturni fondovi Europske unije – organizacija i djelovanje – str. 123-144

sgrdan

Bog! Dal mi moze netko reći kako je prošao prvi kolokvij danas!? Ja nisam baš bila redovita na predavanju. sram me bilo, pa sam odlučila da neću izači. Pozdrav

ivanaaaa

Bog! Dal mi moze netko reći kako je prošao prvi kolokvij danas!? Ja nisam baš bila redovita na predavanju. sram me bilo, pa sam odlučila da neću izači. Pozdrav

Super, bilo nas je 8.Dobili smo 5 pitanja i 45 min za pisanje..sto je bilo sasvim dovoljno da razmislil o svakom pitanju.

Pitanja
1. 2 tipa VSU-a
2. reforma iz 1988
3. od kojih tijela treba biti sastavljeno učinkovito partnerstvo i koji su nedostatci načela partnerstva
4. posebna načela strukturnih fondova za razdoblje 2007-2013
5. koji su pred-pristupni fondovi a koji su fondovi za zemlje članice i koja je razlika među njima

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks