AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Višestupanjska uprava i regionalni razvoj

Adriana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
zna li netko odgovor
1. koja je godina nastanka kohezijskog fonda?
2. programiranje u hrvatskoj prema zakonu o reg.razvoju?

molim vas, pokažite interes i za ovaj predmet !

dalhe

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Mislim da su na razini EU
Strateške smjernice Zajednice o koheziji, i Nacionalni strateški okvir za usmjeravanje i
operativne programe
a na razini RH
Strategija za razvoj Rh
županijski strateški razvojni programi i
Strateški razvoj Grada Zagreba, javi ako nije.
Znači sutra se vidimo?

chasei

za naučit ispit je potrebno malo duže (barem meni - htjela sam to naučit kak spada jer mi je bilo interesantno, a i ima puno podjela koje treba naučiti tak da je tjedan dana minimum da se pohvataju konci - ko može i brže, svaka čast). Pitanja su prilično jasna, prof voli brojke, pa to svakako naučite, al najveća spuštalica je samo iskustvo na ispitu - jedno od najgorih - vrijeđa, podsmjehuje se, optužuje naprečac pa se ne ispriča, i na kraju jadna ocjena. Al barem mislim da ne ruši olako - izvlači, ne pušta dok mu ne kažeš odgovor, pa makar ti ga morao nacrtati. Ako poneseš njegovu originalnu knjigu možda dobiješ i trojku.
pa sad...obzirom na to...DVA TJEDNA JE DOVOLJNO ZA UČENJE?

Nirvana

jel zna netko odgovor na pitanje: Što su regiionalistički pristupi javnom upravljanju i koji su oblici kroz koje ti pristupi dolaze do izražaja?
Kako koncept višestupanjskog upravljanja utječe na javnu upravu?
Ako netko zna neka kratko odgovori, hvala

Nirvana

Zar nema nikoga na ovom postu? Zanimalo bi me da li netko zna koji dio gradiva će biti na prvom kolokviju?

neozbiljna

jel zna netko odgovor na pitanje: Što su regiionalistički pristupi javnom upravljanju i koji su oblici kroz koje ti pristupi dolaze do izražaja?
Kako koncept višestupanjskog upravljanja utječe na javnu upravu?
Ako netko zna neka kratko odgovori, hvala
procesi regionalnog povezivanja i jačanja događaju se na subnacionalnoj i u transnacionalnoj razini.
regionalizam u transnacionalnom smislu je oblik upravljanja i povezivanje na razini koja obuhvaća najmanje dvije nacionalne države.
regionalizam u užem (subnacionalnom) smislu je uspostava i jačanje subnacionalnih institucija unutar pojednih država koje su šire od lokalnih jedinica. (to je regionalizam kao određeni oblik lokalne samouprave)
Regionalistički pristupi upravljanju pojavljuju se kroz mnoštvo oblika. Payne upozorava na nekoliko oblika koji su nastali u različitim dijelovima svijeta izravno ili neizravno hranjeni procesima globalizacije.
1. višestupanjski pristup obavljanju javnih poslova
2. NAFTA- model upravljanja javnim poslovima "osovine i krakova"
3.APEC- oblik regionalnog udruživanja vođen tržišnim zakonitostima

imaš li knjigu iz ovog predmeta? ako da na str.29 imaš detaljnije o ovim oblicima.

Kako utječe, mislim da bi odgovor na to pitanje bio sljedeći..
kao izravnu posljedicu europskog integriranja Scharpf ističe nastajanje sve izraženije europeizacije funkcija upravljanja i političkog odlučivanja. nekoliko je oblika preko kojih se ostvaruju ti procesi. 1. uzajamne prilagodbe, 2. pregovori između upravnih struktura različitih država, 3. hijerarhijsko usmjerivanje pojedinih javnih politika od tijela EU, 4. zajedničko odlučivanje u legitimnim tijelima unije.
Također nacionalni upravni sustavi nalaze se pred izazovom da se uključe i pridonesu formiranju jedinstvenog EUPa. osim toga, izvjesni napor se ulaže u reformiranje i modernizaciju eur.upravnih institucija..

moja preporuka, blizu faxa u masarikovoj imaš kopiraonu, tražiš da ti kopiraju regionalizam i regionalni razvoj. dođe ti 8 kn. bez knjige teško je shvatiti ovo gradivo.. ja imam knjigu pa još ne shvaćam što je pisac čime htio reći.. :/

na 1 kolokviju se piše dio gradiva iz knjige, do fondova. profesor je stavio na katedri analitička pitanja, .do točke 8 su za prvi kolokvij. :)

zna li netko odgovor
1. koja je godina nastanka kohezijskog fonda?
2. programiranje u hrvatskoj prema zakonu o reg.razvoju?

molim vas, pokažite interes i za ovaj predmet !
1.godina nastanka kohezijskog fonda bi trebala biti 1993. zato što se njegovo nastajanje spominje u reformi iz 1993. ali možda da još negdje ipak provjeriš.. pa ako saznaš nešto drugo javi.. :))

Adriana

kaj reći za horizontalnu i vertikalnu koordinaciju? ono, okvirno?
Horizontalna – slaba, nekoordinirana i ad hoc suradnja među središnjim TDU
Neke tranzicijske zemlje imaju posebne forume za među-ministarsku koordinaciju regionalne politike (Slovenija, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, itd.)
Disperzirana nadležnost može dovesti do institucionalnih sukoba (SDURF, MRRŠVG, MMPI, SDUU, MVPEI)

Vertikalna – relativno slaba komunikacija s nižim razinama vlasti radi poticanja razvoja
Nedostatak vodstva regionalne politike od strane središnjih TDU
Nedostaje središnja točka u upravnom sustavu preko koje bi se ostvarivao kontakt s nižim razinama
Neke zemlje poznaju koncept ugovora/sporazuma između različitih razina radi vođenja regionalne politike (Finska – Programski sporazum, Italija – Institucionalni sporazum i Okvirni programski sporazumi, Francuska – Planski ugovor, Poljska – Regionalni ugovor, Ukrajina)
Nacrt ZRR predviđa – Razvojni ugovor (županija-središnja razina)

chasei

moja današnja pitanja su bila:
1.koje načelo regionalne politike je bitna karakteristika višestupanjskog upravljanja ( u tom nekom smislu-partnerstvo)
2.IPA
3. sustav kvota
4. indeks razvijenosti

neozbiljna

e to i je problem. koliko se ja sječam da je profesor rekao DO FONDOVA, dok neki tvrde da treba i fondove. no mi nismo obradili fondove, ali jesmo one stadije reg.politike,. i sad sam ja zbunjena.. jedino ako možda i jesmo obradili fondove a ja sam to prespavala??

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks