AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

Andreja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
jel tko zna dal je sigurno dovoljna samo ona skripta sa 70 pitanja za prolaz?
nije ti dovoljna, mislim ja sam učila po njoj, al i po pitanjima kaj se povlače po forumu...
jer ti ta skripta ne obuhvaća cijelo gradivo...:sad:

marchi

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
danas... grupa A,koliko sam zapamtila
1.odgovornost uprave
sustavni kontakti uprave i građana
2.uzroci globalizacije
lokalizacija
3.poslovi ureda državne uprave
tko bira čelnika tog ureda i kome je odgovoran
4.tko osniva ustanovu,a tko javnu ustanovu
tko nadzire rad ustanove (tako nešto)
5.izglasavanje nepovjerenja vladi
koje akte donosi vlada

Domagoj83

Tko obavlja nadzor nad zakonitošću rada ustanove? Nadležno ministarstvo, čl. 64. Zakona o ustanovama

p.s. odnosi se na 4 pitanje

Slavica

Tko je sve ispitivao na usmenom na zadnjem roku, samo pavic ili jos netko?

sta ste napisali pod tko daje prijedlog za imenovanje celnika ureda drzavne uprave i pod pitanje tko osniva ustanovu? ja sam na ovo prvo htjela napisati vlada, ali nisam, ostavila sam prazno, a pod drugo da ustanovu osnivaju pravne i fizičke osobe.. jel to tocno?

vanna

sta ste napisali pod tko daje prijedlog za imenovanje celnika ureda drzavne uprave i pod pitanje tko osniva ustanovu? ja sam na ovo prvo htjela napisati vlada, ali nisam, ostavila sam prazno, a pod drugo da ustanovu osnivaju pravne i fizičke osobe.. jel to tocno?
prijedlog daje drzavni tajnik. Ustanove osnivaju pravne i fiz osobe, hr i strani drzavljani...

Nadležno ministarstvo.
da, vidjela sam poslije, a ja to pomijesala sa brigom nad zakonitoscu u ustanovama...znaci krivi odgovor na testu...jel tko zna dal je danas pitanje glasilo tko brine o zakonitosti ustanova ili tko nadzire zakonitost, ja se ne sjecam...

andrea

Samo Pavić... i nadam se da ce vam on ispravljat testove i pitati vas jer je profesor stvarno zakon!!!

Sretno svima!!!

Slavica

Imam par pitanja, pa ako netko zna, molim vas da odgovori..

1. Primjer sudjelovanja građana u javnim službama
2. Da li ministar može donijeti pravilnik ako vidi da ima nekih nepravilnosti u zakonu ili ako ga zeli pojasniti, koja su ograničenja
3. šta znači rješavanje u upravnim stvarima
4. sto su tocno ocevidnici
5. ustrojstvene jedinice i njigova nacela, nacelo odsjeka

unaprijed hvala!

andrea

Imam par pitanja, pa ako netko zna, molim vas da odgovori..

1. Primjer sudjelovanja građana u javnim službama
2. Da li ministar može donijeti pravilnik ako vidi da ima nekih nepravilnosti u zakonu ili ako ga zeli pojasniti, koja su ograničenja
3. šta znači rješavanje u upravnim stvarima
4. sto su tocno ocevidnici
5. ustrojstvene jedinice i njigova nacela, nacelo odsjeka

unaprijed hvala!
2.
Članak 17.
Ministri, državni tajnici središnjih državnih ureda i ravnatelji državnih upravnih organizacija donose pravilnike, naredbe i naputke za provedbu zakona i drugih propisa kad su na to izrijekom ovlašteni, u granicama date ovlasti.

3.
Članak 16.
Tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravne osobe koje imaju javne ovlast neposredno primjenjujući zakone i drugi propise, rješavaju u upravnim stvarima, vode propisane očevidnike, izdaju uvjerenja i druge potvrde te obavljaju i druge upravne stručne poslove.

To je iz ZSDU, ostalog se stvarno ne sjecam...

Sretno!!

Slavica

evo, ja prodoh na usmenom danas.. :)

pavic, pitanja s usmenog u mojoj grupi:
-zasto se osnivaju ministarstva
-sta su ministarstva
-koje ministarstvo ima najvise upravnih podrucja
-uloga korisnika u odnosu na upravu
-nesto vezano za industrijsku koncentraciju (to je btw.iz nauke..)-kao nesto zasto se tada drzavna uprava koncentrira i kakve to veze ima s korisnicima..
-suodgovornost i veza s novom dekoncentracijom
-provedbeni propisi
-mislim da je drzavna upravna organizacija ili tako nesto..
uglavnom, ako ne znas on odgovara, ti klimas glavom, tu i tamo nesto dodas i prolazis.. :)

Marko9

bok,
imam par pitanja jer dugoo nisam bio na faksu, jer radim, ali sada mislim sve ostaviti i prihvatiti se knjige:
1.da li ove skripte koje su u "skriptarnici" valjaju i da li su sa novim izmjenama i dopunama.
2.Te skripte su kompletno gradivo ili ima još zakona po svuda, pa vas molim za odgovor

lp

Marko

josip_d

- Danas ispitivao prof. Pavić, čovjek je zakon... :worshippy: ...stvarno ne vidim način kako se kod njega može pasti na usmenom ako si prošao pismeni... ...ležerna atmosfera, navodi te na odgovore,jednom rječju legenda...

p.s.
Ne znam kolko su istinite glasine da mu je ovo zadnji rok gdje on ispituje, navodno odlazi...

1.da li ove skripte koje su u "skriptarnici" valjaju i da li su sa novim izmjenama i dopunama.
2.Te skripte su kompletno gradivo ili ima još zakona po svuda, pa vas molim za odgovor
...ja sam ti koristio samo onu gdje su onih 70-ak pitanja (al to više za nekakvo brzo ponavljanje ili slično...) ...Zakoni (oni pročišćeni sa katedre) + knjiga (Nast.materijali) (moja preporuka), a iz druge knjige samo "uzmeš" globalizaciju i onaj dio o centru vlade...

Nela

evo i ja prošla kod Pavića!
čovjek je zakon, ne pita teško, pomaže, uvijek ima ludo smiješne primjere i sve u svemu super!!!
pitao je državne upravne organizacije i provedbene propise
u mojoj grupi je pitao još centar vlade, predsjenik u resoru obrane, odnos građana i uprave, sastav vlade i tak, standard

Marko9

- Danas ispitivao prof. Pavić, čovjek je zakon... :worshippy: ...stvarno ne vidim način kako se kod njega može pasti na usmenom ako si prošao pismeni... ...ležerna atmosfera, navodi te na odgovore,jednom rječju legenda...

p.s.
Ne znam kolko su istinite glasine da mu je ovo zadnji rok gdje on ispituje, navodno odlazi...

...ja sam ti koristio samo onu gdje su onih 70-ak pitanja (al to više za nekakvo brzo ponavljanje ili slično...) ...Zakoni (oni pročišćeni sa katedre) + knjiga (Nast.materijali) (moja preporuka), a iz druge knjige samo "uzmeš" globalizaciju i onaj dio o centru vlade...
Dragi Josipe,
danas sam malo gledao na poslu ovu skriptu od 70.str. te vidio da ima pitanja o globalizaciji, skinuo sam cijeli pročišćeni tekst, te mi fale Nast. materijali,knjigu imam skopiranu.
Fakat nemam puno slobodnog vremena, a svi moji su zavšili pa ako slučajno imaš -Nast materijale da ih nekako skopiram ili neš...
Moj broj mob je 0917235075
Ne znam na što točno treba obratiti pozornost jer kada sam skinu pročišćene tekstove i knjiga ima dosta, pa samo mali input kako i šta ;samo skripta + zakoni, te koji ili neš drugo.
Sorry kaj te gnjavim, ja sam na studiju od 2000 tak da me razumiješ :)

lp

Marko

josip_d

- Ovo nastavni materijali ti je knjiga...
Grupa autora:Javna uprava-Nastavni materijali (2006) str:25-33,161-168,347-391
Pusić: Država i državna uprava (1999) ...dovoljno samo globalizacija i centar vlade

od zakona:

Ustav čl.4,92,93-116
Zakon o Vladi RH: čl.1-24,26-32
Zakon o sustavu drž. uprave:čl. 1-62
Zakon o ustanovama: čl. 1-7, 35-40, 64-66

p.s.
..obje knjige se može nabaviti u kopiraoni u Deželićevoj (od Pravnog 50-ak metara)

Domagoj83

zakone može takodjer skinuti sa katedre za upravnu znanost, a knjige takodjer može kupit u kopiraoni u Masarykovoj.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks