jel možeš staviti skriptu po novoj knjizi u skriptarnicu?
puno hvala
poslala sam , vidjet ćete da sam napravila po poglavljima sve odvojeno jer sam po kolokvijima polagala, dosta je detaljna al ovaj ispit je iskreno meni jedan od najlakših..sve što sam označila bojama te stvari sam bolje naučila a ostalo sam čitala više..stavit ću tu i sva pitanja i dojmove skupljene
KOMPARATIVNA JAVNA UPRAVA – sva pitanja za ispit
1. unutarnja organizacija centra vlade
2. Članovi grand corpsa i zašto je ENA važna za granc corps i naravno što je ENA.
3. Kako se zove centar Vlade u Francuskoj i njegove funkcije
4. kakve je reforme uvela Margaret Thatcher glede osoblja, tako nekako
5. navedi dvije etape odabira viših službenika u Velikoj Britaniji
6. Što je inicijativa za financijski menadžment i ciljevi
7. Pokret nova javna uprava i ciljevi
8. Reforme u Njemačkoj nakon 2.svj rata
9.Objasni Novi model upravljanja i ciljevi
10. Navedi načela programa u Sad-u koji je vodio potpredsjednik Al Gore.
drugi kolokvij danas, pitanja-Oprečni reformski procesi, karakteristike socijalističke birokracije, SIGMA, NISPAcee, upravni kapaciteti kao kriterij pristupanja u EU, mađarski službenički sustav za vrijeme tranzicije, francuski i švedski model teritorijalnog sustava, reforme u Danskoj nakon 2007., tendencije i smjerovi reformi lokalne samouprave u tranzicijskim zemljama.
ovo su jedina
pitanja što na forumu imaju iz predmeta smjera komparativna javna uprava otkako je literatura ista kao i sad na specijalističkom. ispitivao je teo. ako nekoga zanimaju i starija pitanja po drugačijoj literaturi neka mi se javi u privatne jer imam i to.
Pitanja s ovog roka kod Tea: suvremene reforme u SAD-u, četiri modela lokalne samouprave, lokalna samouprava VB, centar vlade SAD-a, ENA, lokalna samouprava Francuske, 2 suprotna principa kod reformi lokalne samouprave u Francuskoj. Učila naravno po kopiranoj literaturi kad skripta ne postoji.
moja pitanja kod Tea su bila lokalna samouprava u Njem, specifičan odnos federalnih jedinica i lok. samouprave u Njem, Tilburg model, 4 modela lok samouprave, i pitao me radno izvršenje u VB ali za višu ocjenu... kolegicu je pitao lokalnu samoupravu u Fra, ENA, centar vlade u SAD-u.
Napisao sam par postova ranije, službenički sustav litve do 1989. i po čemu se razlikuje od službničkog sustava mađarske do 1989. te lokalna samouprava u VB!
Na ispitu je bilo iznenadujuce dobro. Ispitivale su prof. Marcetic i Lalic. Obje su bile dobro raspolozene i jako drage. Mislim da smo prosli svi, bilo nas je 10-ak.. i svi smo dobili jaaaaako dobre ocjene
Pitanja - prof Marcetic:
- centar vlade u francuskoj
- što je kohabitacija
- reforme u velikoj britaniji
- inicijativa za financijski menadžment i ciljevi
- top down model kod reformi u francuskoj
- ENA
- grand courps
- međunarodne organizacije općenito i na području j.u.
- sigma
- razlika između reformi u zemljama zapadne europe i tranzicijskih zemalja
Kolegica Nirvana, vaš svaki drugi post je kuknjava i jaukanje kako drugi nisu podijelili svoja iskustva, što ne odgovara istini (uostalom, ne vidim da ste donirali ni jednu lipu za održavanje ovog foruma).
Kolegica Balerina je kratko i sažeto iznijela suukus ispita.
No, krenimo...
Bilo nas je deset (okruglo)
Ispit je trebao početi u 10 h, naravno čekali su se ispitivači, ispit je započeo nešto prije 11 h, prof. Lalić Novak je pročitala prva četiri imena sa liste, prve dvije kod nje, drugo dvoje kod prof. Marčetić i tako slijedom, ispit je dosta kratko trajao za ovu katedru (što nas je sve iznenadilo). Prošlo nas je devet, jedan kolega je odustao svojom voljom što je pogodilo prof. Lalić Novak jer ga je htjela pustiti (inače, žena je nešto najkvalitetnije i najhumanije što se dogodilo na ovom studiju). Koliko se sjećam, jedna dvojka, mislim da su ostalo bile četvorke, ja dobih odličan (mislim da to nije niti bitno).
Pitanja:
Kod moje grupe (nas troje) sve se vrtilo oko Njemačke, Velike Britanije i pristupanja tranzicijskih zemalja EU i procesima i reformama vezano za tu problematiku.
Moje prvo pitanje, recite kolega, što razlikuje
Njemačku od Velike Britanije, o tom možeš pričati do Uskrsa (znači vrlo općenito pitanje), onda su slijedila potpitanja, Novi model upravljanja, zašto Njemačka nije slijedila VB u svemu, otkud kreću inicijative i reforme (bottom-up) i slično, napominjem bez ikakvih suvišnih detalja... kolege su odgovarale Veliku Britaniju, što je Thatcher poduzela kad je došla na vlast (općenito da ne može biti općenitije) i onda slijede potpitanja: Inicijativa za financijski menadžment, da li su reforme polučile uspjeh i kakav i slično
Slijedeće pitanje-oprečni reformski procesi (znači pitanje koje je bilo na kolokviju, kako su kolege već napisale)
Slijedeće pitanje-Kakve sporazume je EU htjela potpisati sa zemljama jugoistoka Europe ili zapadnog Balkana, kako tko hoće, pitanje o kojem možeš pričati što god hoćeš, naravno, kad kreneš pričati, postavlja potpitanja tipa- što je SSP (namjena, kad je Hrvatska potpisala), CARDS (što je i koji mu je bio krajnji cilj-donošenje zakona o državnim službenicima).
Slijedeće pitanje-centar Vlade u Francuskoj, inzistira na objašnjenju pojma kohabitacija (mislim da smo iz ustavnom i poredbenog ustavnog prava to već apsolvirali)
Uglavnom, vrlo ugodan razgovor, ostao sam zatečen, sad je li ovo jučer bila iznimka ili pravilo, pokazat će vrijeme, nije bilo govora o Litvi i Mađarskoj i lokalnoj samoupravi...
Kolege, želim vam od sveg srca puno uspjeha na ispitu!
Ja sam bila kod prof. Lalić Novak i stvarno je žena divna.
Pitala je centre vlade, mađarska do 89., uloga međun. organizacija, sigma, faze preobrazbe tranzicijskih zemalja, tilburg model, NISPA.
Iz Ivaniševića baš ništa!
u sve tri zemlje se uvodi načelo izvršenja u sustav plaća.
Radi se o ocjeni rada službenika i određivanju dijela plaće prema načinu obavljanja posla (u obliku bonusa na plaću).
U VB je taj model uveden reformom 1999. (onaj dio u kojem se govori o ocjeni rada službenika i davanje preporuke za plaću i razinu bonusa koji se temelje na izvršenju koja se upućuje Vijeću za plaće).
U Njemačkoj također reformom 1999. jača fleksibilnost u određivanju plaća, tj. jača načelo izvršenja u odlukama o plaćama (uvedene su tri vrste novčanih nagrada temeljenih na izvršenju).
U Francuskoj se također pokušalo uvesti radno izvršenje, ali su sindikati bili protiv određivanja plaća s obzirom na izvršenje i cijela ideja je bila pokusnog karaktera, pa se na kraju očito odustalo od toga i bonusi nisu vezani za izvršenje nego se dodjeljuju kolektivno.
Znači, načelo izvršenja je imalo najviše posljedica na određivanje plaća u VB, pa je valjda zato i pitanje vezano uz tu zemlju.
Financijski menadžment je prva inicijativa upravnih reforma vlade M.Thatcher u odnosu na financiranje.
Podrazumjeva jasno određivanje ciljeva i sredstava za njihovo ostvarivanje, jasno određivanje odgovornosti za upotrebu sredstava, osiguranje informacija o troškovima i osobnu odgovornost za postizanje rezultata.
Također, treba postići veću štedljivost u upotrebi sredstava.
ne znam kaj bi još trebalo reći po toj temi..
lalićka je bila korektna, ne škrtari na ocjenama. dvije kolegice što su bile sa mnom su dobile 4, a ja nisam prošla jer stvarno nisam znala dovoljno.
naša pitanja: centri vlade u njemačkoj (kad to nisam znala pitala me općenito funkcije centra vlade), VB i SAD-u (njegova specifičnost), nispa, sigma i utjecaj međunarodnih institucija na globalizaciju (koji su njihovi zahtjevi, tako nešto i iias), plaće temeljene na radnom izvršenju u VB i još dva pitanja kolegica kojih se ne mogu sjetiti jer sam naravno samo razmišljala kako ću pasti ko kruška
pitanja danas za drugu grupu: centar vlade SAD, Njemačka i Francuska, efekti reformi u Velikoj Britaniji, teritorijalna struktura Mađarske, korupcija, Litva službenički sustav dalje se ne mogu sjetiti pa ako kolege žele neka nadopune. Ispit je bio korektan i zaista se nije išlo duboko u detalje.
Čestitam svima koji su danas prošli. Martina, ja mislim da je tvoj problem bila prevelika trema, ali želim ti sreću na slijedećem roku.
Evo nekoliko pitanja s današnjeg ispita kod prof. Marčetić,iako se načelno ponavljaju, odnosno već su navedena na forumu.
Upravne reforme u VB?
Vijeće za plaće (da li je menadžer obvezan dostaviti prijedlog ocjene, odnosno prijedlog plaće na razmatranje Vijeću?)
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?
Obrazovanje službenika u VB u usporedbi s Njemačkom i Francuskom?
Mađarski službenički sustav prije i poslije 1989.?
Francuska lokalna samouprava i njene specifičnosti?
NISPAcee- što je, kad i gdje je osnovana, njene aktivnosti?
Ostale organizacije na području javne uprave?
Preporuke EU vezan uz razvoj službeničkog sustava u RH?
Njemačka lokalna samouprava?
To je ono čega se sjećam, nadam se da nekome biti od pomoći!
marcetic je pitala jos i sloveniju,oprecne reformske procese,lokalnu samoupravu u francuskoj...
Na ovom roku prof. Lalić je bila super. Ne ide u detalje. i za svako pitanje traži da ti obrazložiš svoje mišljenje, zašto je to tako. Pitanja: NISPAcee, SIGMA, korupcija (šta mislimo koja je najzastupljenija u Hrvatskoj), lokalna samouprava u Njemačkoj, usporediti reforme u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, Zapošljavanje u Velikoj Britaniji (usporediti prije i danas),.. Sretno svima dalje =)
Pitanja kod prof. Marčetić danas: reforme u Velikoj Britaniji općenito, pa s obzirom na metode rade, plaće temljene na radnom izvršenju, ministarsko vijeće za plaće, reforme u Njemačkoj, razvoj ljudskih potencijala u Njemačkoj, reforme u tranzicijskim zemljama, sporazumi o pridruživanju, međunarodne organizacije na području javne uprave, vrste korupcija...Profesorica je ugodan ispitivač, sretno svima!
Slažem se s kolegicom da je profesorica Lalić stvarno super i jako korektna, pitala me je Centar vlade u Njemačkoj, reforme u Francuskoj malo o zapošljavanju i napredovanju te oprečni reformski procesi. Također se zahvaljujem svim kolegama koji su objavljivali pitanja s prethodnih rokova što mi je jako puno pomoglo kod spremanja ovog ispita a pogotovo činjenica da se pitanja više manje ponavljaju. Sretno svima koji spremaju ovaj ispit.
bila sam s anci89 u grupi tako da mogu samo potvrditi da je prof lalić super, da vremena da se razmisli, ne gnjavi.
pitanja su još bila utjecaj međunarodnih organizacija na zemlje u tranciziji, pa utjecaj eu i sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.
I prof.Marčetić jučer bila ugodan ispitivač. Pitanja koja pita su kolege već navele tako da ih nema potrebe ponovno ponavljati. Osobno mi se čini da im je važno da razumiješ materiju i povezuješ stvari nego da nabrajaš i bubetaš napamet naučeno. Prof. Marčetić nas je ispitivala na način da kao da nas je vodila kroz jednu priču pa da se dobije cjelovita slika odnosa i razlika u reformama, službeničkim sustavima...ako zapneš ne pusti te da se mučiš, hoće pomoći tako da podpitanjima navede na ono što zapravo pita
Da podijelim svoja iskustva s jučerašnjeg ispita kod prof. Marčetić koja je na ispitu bila vrlo ugodna, pristupačna, nije škrta s ocjenama...predivna osoba i vrlo ugodan ispit.
Bile smo dvije kolegice i ja, sve smo prošle. Pitanja: Reforme u Velikoj Britaniji, reforma vezana za osoblje, centar vlade u Francuskoj, sporazumi o pridruživanju...u principu su sva pitanja već navedena u prethodnim postovima. Svakome postavi po tri pitanja, pomaže podpitanjima i na kraju lupi žig
Sretno svima
da i ja podijelim svoja iskustva s jučerašnjeg ispita, ali kod prof. lalić.
bile smo samo ja i još jedna cura, obje smo dobile vrlo dobar, profesorica je također ugodna i pristupačna, pitanja nema smisla ni navoditi jer su sva koja su već navedena , ali evo- centar vlade u uk, mađarska prije 1989., sigma, nispa, razlozi reformi u tranzicijskim zemljama, 2 oprečna reformska procesa u tranzicijskim zemljama, izbor osoblja u uk.
staviti ću sva pitanja koja su se pojavljivala, no ona po meni nemaju smisla jer su pitanjima obuhvatila cijelo gradivo. dakle, treba učiti sve.
nešto što i nisam imala u tim pitanjima se pojavilo meni na ispitu, tako da, nema dijelova koje se mogu izbaciti.
ono što se rijeđe postavlja je ivaniševićev dio, no opet, i on se pojavljuje povremeno.
no, evo:
1. objasni model novog javnog upravljanja i ciljevi
2. što je inicijativa za novi javni menadžment?
3. reforme u velikoj britaniji?
4. tilburg model?
5. reforme u njemačkoj nakon 2. svjetskog rata?
6. razlike između reformi u zemljama zapadne europe i tranzicijskih zemalja?
7. oprečni reformski procesi?
8. karakteristike socijalističke birokracije?
9. načela programa u SAD-u koji je vodio al gore?
10. 2 etape odabira viših službenika u velikoj britaniji?
11. reforme m. thacher glede osoblja?
12. članovi grand corpsa u francuskoj?
13. ena?
14. međunarodne organizacije?
15. međunarodne organizacije na području javne uprave?
16. sigma?
17. nispa?
18. općenito o centru vlade i njegove organizacije i funkcije?
19. centar vlade u francuskoj i njegove specifičnosti(kohabitacija)?
20. centar vlade u sad-u?
21. centar vlade u velikoj britaniji?
22. centar vlade u njemačkoj?
23. mađarska do 89. i nakon 89.?
24. litva do 89. i nakon 89.?
25. slovenija do 89. i nakon 89.?
26. 4 modela lokalne samouprave?
27. reforme u danskoj nakon 2007.?
28. lokalna samouprava u velikoj britaniji?
29. reforme u danskoj nakon 2007.?
30. tendencije i smjerovi lok. samouprave u tranzicijskim zemljama?
31. teritorijalna struktura mađarske?
32. lokalna samouprava u nemačkoj?
33. obrazovanje službenika u velikoj britaniji?
34. utjecaj međ. organizacija na globalizaciju?
35. vijeće za plaće?
36. plaće temeljene na radnom izvršenju?
37. razvoj ljudskih potencijala u francuskoj?
38. korupcija?
39. preporuke za razvoj službeničkog sustava u RH?
40. sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju?
Ispit je bio u cetvrtak. ispitivale su i Lalic i Marcetic. Ja sam bila kod Marcetic... jedan od ugodnijih ispita. Profesorica je ugodna, smirena i pomaze dosta s potpitanjima. Pitala me reforme u VB, centar vlade u njemackoj, obrazovanje u francuskoj, enu.. razliku izmedju reformi u tranzicijskim zemljama i u zapadnoeuropskim zemljama... i kako se zove njemacka kancelarka za kraj
i zig u indeks
Pitanja se ponavljaju... ucila sam iz skripte od 50. str koja je dosta dobra. i ucila sam tjedan dana, s tim da radim... sretno svima dalje
A ovo su, s mjesec dana zakasnjenja (sorry zbog nekolegijalnosti), pitanja A grupe s prvog kolokvija:
predmet i ciljevi komparativne metode, metode, prednosti komp. istraživanja
strukt.-funkc. pristup
objasniti org. drž. uprave u VB
problem departmentalizma
osnovne karakteristike tradicionalnog upr. sistema u Fr.
prefekti - zadaća, vrste, izuzete djelatnosti
organizacija LS u Nj
nadzor nad upr. u Nj
gl. upr. modeli, stvaranje i rastakanje
obj. južnoeur. Model
Pitanja iz 2.kolokvija (21.01.2015.):
1. komparativni sluzbenicki sustavi - a) navesti klasifikacije, b) objasniti nedostatke;
2. koordinacija - a) centar vlade, na kojoj pretpostavci se temelji ideja CV, b) navesti funkcije CV;
3. Albanija _ a) obj. 2. temeljne karakteristike organizacije drž. upr. i njihove posljedice, b) nabrojati najvažnije strateške reformske dokumente;
4. Srbija - a) detaljnije objasniti organizaciju centra Vlade, b) ustrojstvo državne uprave;
5. Estonija - a) ustrojstvo lokalne samouprave, b) tranzicijske reforme nakon 1991.
Nitko nije napisao pa da ja napišem pitanja iz drugog kolokvija:
Albanija - reforme, mislim da je bila državna uprava, ali nisam sigurna, ne sjećam se više :S
Srbija - državna uprava, centar vlade
Koordinacija - koncept centra vlade, što je i funkcije,
Komparativni službenički sustavi - službenički položaj u EU, klasifikacija država i koja su ograničenja
Estonija - reforme, lokalna samouprava
i preporučam sljedećim generacijama da idu na kolokvije, koji jesu zeznuti, jer su pitanja opširna, ali se isplati, kad je kasnije samo upis ocjene, i preporučam da idete, oni koji nisu dali preko kolokvija, na rokove u drugom, 10. ili 24. dok još nema knjige, da samo po prezentacijama položite.
sretno!!
kod lalić nas je bilo samo 3, svi smo prošli. profa ima prezentacije pred sobom, tako da vidi kaj piše da može pitat i tražit samo ono kaj je u njima. svako 4-5 pitanja, pomaze, daje vremena, sve traje relativno kratko. može pitat bilokaj, pošto stalno vrti te prezentacije. bilo bi super kada bi rješili to sada prije nego knjiga izađe, jer je po koji put rekla da će biti puno više za učiti.
evo pitanja kojih se sjecam: 1 prezentacija: teorijski pristupi, razvoj KJU; južnoeuropski i skandinavski model javne uprave; matrična metoda koordinacije(?), usporedba centra vlade UK, SAD, Njem i Fr; Njem: nadzor nad radom uprave, reforme; Fr: ustavno-političko uređenje, javne službe, organizacija lokalne samouprave; Albanija: institucionalno naslijeđe u njegova uloga; Srbija: službenički sustav, etika u javnoj službi; Estonija: predsjednik.
Ja sam bila kod prof. Marčetić. Žena je jako ok, strpljiva je, ugodna i sve u svemu-sve pohvale
pitala nas je :južnoeuropski i skandinavski model javne uprave, centar vlade-funkcije(tehničke i političke), instrumenti djelovanja centra vlade-formalna i neformalna sredstva, centar vlade u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, službenički sustavi u zemljama zapadne demokracije i zemljama postsoc.tranzicije, uvjeti koje države moraju osigurati za javnu upravu prema SIGMA dokumentima, službenici u EU, u kojim zemljama ne postoji javnopravni status kategorije drž. službenika, što je karakteristično za reforme u Njemačkoj, reforme u Francuskoj, lokalna samouprava u Francuskoj, problemi i izazovi u komp.istraživanjima.. Sretno svima!
Pozdrav svima!
Danas nas kod prof. Lalic bilo 5. Nas 3 smo isle u prvu grupi kod profesorice (skupa sa Katarinom).
Profesorica je strpljiva, draga, pomaze, ceka da odgovoris ako se odmah ne mozes sjetiti.
Krenula je odotraga u nasoj grupi, a cula sam da je i u drugoj grupi krenula otraga. Ima ispred sebe prezentacije i lista da se podsjeti i da nas ne pita nesto iz knjige.
Moja pitanja su bile reforme u Srbiji, nadzor u Estoniji, sluzbenicki standardi koje trebaju zemlje kandidatkinje ostvariti za clanstvo u EU (to je kod prof. Marcetic prezentacija) i ustrojstvo Njemacke. 2 pitanja sam super znala a na dva se.malo pomotala al je dvojka u indeksu!
Prof mi nudila da dodjem drugi put za vise odgovarat al nisam htjela.
Drugu kolegicu je pitala povijesno institucionalno naslijedje Albanije, modele i posebno o juznoeuropskom i povijesni razvoj komparativne javne uprave.
Kolegica Katarina je sama napisala.
Nazalost nije stigla nauciti zadnji dio
Prof. Je rekla da nas je malo zeznuo sto je ispit u utorak a ne u cetvrtak i rekla da ubuduce ne ocekujemo tako
Ucila sam oko 3 tjedna i bilo mi ke dosta tesko i sve mi se mjesalo i nisam mogla dosta toga odmah zapamtit al uz pubo ponavljanja jesam!
Sretno svima dalje
Ja idem u nove radne pobjede
Bila sam i ja danas na ispitu. Moram reći da je prof. Lalić Novak bila stvarno super, daje ti da razmisliš, postavlja podpitanja, i pomaže ti da se sjetiš ako zapneš negdje. Pitala me je reforme javne uprave u Albaniji, i povijest Albanije, etiku u Srbiji, modele javne uprave i posebno skandinavski, političko-ustavno ustrojstvo Estonije, javne službe u Vel. Britaniji. Učila sam svega tjedan dana, i moram reći da to nikako nije bilo dovoljno, jest da mi dvojkica pliva u indeksu, al opet količina informacija je prevelika za tako kratko vrijeme. Svi ti sustavi su mi se na kraju pomotali.
oprostite ako sam forum malo zatrpala, to su svi dojmovi

sretno svima, ispit nije težak stvarno