AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo II.

ovojezafax

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Hvala puno na odgovoru. problem je bio, naravno, kopiranoj knjizi bez sadržaja. I hvala za informaciju o potpisima :)

Ana123

Ispričavam se radi ponavljanja ovog pitanja al moram ga postavit da budem sigurna. Nemam knjigu sa sadržajem pa se je teže snac se s točkama. Uglavnom,zanima me što točno spada npr. Glava XII t5? To se odnosi onda samo na točku 5 tj na naslov Organizacija državne uprave u RH i sve pod tom točkom?

kjutić

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Prva strana i prvi post ove teme. Dolje je link na PDF. Nemoj učiti iz prezentacija.
a iz čega da učim o koncesijama? samo iz zakona ili?

i dal učimo najnoviji prekršajni zakon? jer su u dokumentima za preuzimanje stavljena dva linka.

Posljednje uređivanje od moderatora:

mape5

Super Moderator
gledajte propise na toj katedri. Oni ažuriraju sve zakone. Ako ste nešto skinuli prije datuma kada piše datum objave pojedinog profesora, onda si printajte taj novi.
oni su stvarno super, svi od reda :)

kjutić

koje su točno faze izvlaštenja? učim po zakonu ili knjizi, jer različito je...u zakonu se ne spominje npr plan izvlaštenja. ili sam ja mutava :) pomoć pls

i početak i kraj izvlaštenja?

Posljednje uređivanje od moderatora:

mape5

Super Moderator
koje su točno faze izvlaštenja? učim po zakonu ili knjizi, jer različito je...u zakonu se ne spominje npr plan izvlaštenja. ili sam ja mutava :) pomoć pls

i početak i kraj izvlaštenja?
pogledaj si malo prezentacije od prof. Staničića. Ako baš u ispitu odgovoriš po knjizi, ne bi ti bilo krivo, međutim sigurno bi napomenuli da si ipak mogla učiti iz Zakona. Znači, gledaj zakon i prezentacije... ;)

kjutić

današnja pitanja:
1. navesti i objasniti načela javne službe
2. 3 osnovne mogućnosti za podizanje zahtjeva za naknadu štete sa stajališta oštećenog kod odgovornosti države za štetu s greškom
3. prestanak državljanstva odricanjem
4. odluka o davanju koncesije
5. njemačka teorija javnog domena
6. nagodba prema zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade

i prof je rekao da će ona prezentacija Osnove europskog upravnog prava biti od lipnja na rokovima. tako da još i to treba učit. :)

Nitko

Pitanja s roka 6.6.

Odgovornost za štetu bez greške.
Neposredna provedba zakona kao zadatak državne uprave.
Izvori upravnog prava EU.
Stjecanje državljanstva rođenjem na području RH.
Odluka o koncesiji.
Upravljanje javnim dobrom.

kjutić

pitanja sa roka 20.6.
objasniti pravo regresa države od službene osobe koja je počinila štetu
davatelj koncesije prema zakonu o koncesijama
prestanak državljanstva otpustom
objasniti donošenje propisa za provedbu zakona kao jednog od poslova državne uprave
proglašenje postanka i prestanka javnog dobra
nadležnost suda EU

*Lana*

Pozdrav, zna li tko treba li učiti Ustrojstvo državne uprave iz Zakona o sustavu državne uprave ( po člancima od 37. do 65. ), možda glupo pitanje al bi mi sada puno značilo .... totalno sam izgubljena... Hvala unaprijed

Majaa

Moze li mi netko reci gdje mogu nac odg na pitanje izuzece od primjene zakona o koncesijama..tako nekako :rolleyes:

Dudu

Jel mi moze netko rec 3 osnovne mogucnosti za podizanjr zahtjeva za naknadu stetete i 3 uvijeta kod odgovornosti za stetu?

leox

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
jel može netko reći i odgovornost za štetu bez greške jer ne vidim to u skripti?

Majaa

Ispit danas u 13.45?
[DOUBLEPOST=1467605740,1467605218][/DOUBLEPOST]
Jel mi moze netko rec 3 osnovne mogucnosti za podizanjr zahtjeva za naknadu stetete i 3 uvijeta kod odgovornosti za stetu?
1.neposredna i primarna odg drzave ili drugog JP tijela za stetu nastalu njezine sluzbene osobe u obavaljajnju duznosti. ostecenik se zahtjevom obraca naposredno drzavi/ dr JP tijelu koje je obveznbo naknaditit stetu. pod odredjenim uvjetima mgu gradani i pravne osobe kojima je steta nastala zahtijevati naknadu izravno od osobe koja je pocinila stetu
2.primarna i neposredna odg sluzbene osobe kad se drazava/JPtijelo javalja samo kao jamac ako sluzbena osoba nemoze naknaditit stetu
3.jednaka, solidarna odg drzave i sluzb osobe kad se ostceni zahtjevom moze obratiti i drzavi i sluzbenoj osobi

3 uvjeta odg- nezakonit i nepravilan rad, nastala steta i uzrocna veza izmedju radnje i nastale stete
[DOUBLEPOST=1467606140][/DOUBLEPOST]
jel može netko reći i odgovornost za štetu bez greške jer ne vidim to u skripti?
djelovanjem odredjenog tijela se pocini steta treoj osobi, a zahtjev za naknadu stete se temelji na cinjenici da je steta nastala samim vrsenjem sluzbe bez postojanja nepravilnosti i nezakonitosti. za podizanje tuzbenog zahtjeva dovoljan je dokaz da je steta nastala i uzrocna veza. za stetu se odg i kad je nstala slucajno, iskljuceno je samo u slucaju vise sile. razlikuju se postupci u kojima drzava ili dr jp tijelo pocinivsci stetu trecoj osobi ostvari imovinsku korist za sebe ili drugog i postupci u kojima te koristi nema. obevza naknade je u 1.slucaju.stranka koja zbog izvanrednog ukidanja izvrsnog rijesenja trpi stetu, ima pravo na naknadu, tu spoada i davanje naknade drzave kada stiteci opci interes pocini stetu nekome
[DOUBLEPOST=1467636723][/DOUBLEPOST]Jesu rezultati sutra u 12 ili 13?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks