AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Politologija

chasei

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
da, bilo je stvarno okej...i meni nije postavljao podpitanja...a izvukla sam prirodna stanja po hobbesu i lockeu ( razlike) , korporativizam i dubinsku ekologiju... i dobila peticu... a sad na nauku...

zizi

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Evo i ja danas prošla kod Ravlića, dobila sam trojkicu! U mojoj grupi (nas 4) jedna je cura pala, ali ona stvarno nije znala - pokušavao je nešto izvući iz nje ali nije išlo. Moj zaključak je da je Ravlić skroz ok, onako je smiren i ne iščuđava se na evenutalno neznanje, kao što znaju neki profesori pa te još više zbediraju, i podpitanja postavlja samo u slučaju da nisi baš u potpunosti odgovorio na pitanje ili da baš ne znaš odgovoriti, pa te on zapravo tim podpitanjima navodi i podsjeti na odgovor. Mislim da je od nas 15 ak koji smo danas bili na usmenom kod njega, samo ta jedna cura pala. Ne znam kako je bilo sa onom drugom grupom koji su odgovarali kod asistenta!? Uglavnom, za dvojke i trojke dovoljna je skripta za naučiti, a za veće ocjene treba barem i pročitati knjigu pa da znaš malo opširnije pričati. Do pisanja...bokic!

E da zaboravila sam napisati svoja današnja pitanja, evo ih: Lockeova politička misao, Pluralizam i Ekosocijalizam.

cocorina

E ljudi jel zna netko jel bitno koliko se bodova ima na kolokviju za ocijenu, uz usmeni? Ili je svejedno koliko bodova se ima, bitno da se na usmenom dobro zna? Baš sam zbunjena, nadam se da ćešte shvatiti šta pitam

u.pravni.k

g. Čepo je bio dobro raspoložen u mojoj smjeni od 15h. pita po 5 pitanja 'iz glave'. pomaže potpitanjima i daje dodatna pojašnjenja. više voli kad kužiš stvar nego kad naštrebaš svaki zarez.
bio sam u predzadnjoj grupi odgovarača (po sat vremena u 'kancelariji'!)
mislim da su svi prošli.
osim dosad navedenih pitanja u multipraktik šalabahteru (koji mi je priskrbio četvorku), pitao je postmoderni feminizam

molly

Ja sam isto jučer u grupi u 15,00h kod asistenta Čepe prošla politologiju .Sasvim je ugodan ispitivač,pomaže potpitanjima,navodi na odgovor i u redu je!Bitno je da se razumije naučeno!:laughing:
Sretno svima koje još čeka politologija!!!:laughing::laughing::laughing:

maja2107

Samo što je teško dobit neku bolju ocjenu kod asistenta. Uglavnom je dijelio dvojke i trojke... ali može se proći bez problema..

sakica

Ma g.Čepo je stvarno super,pomaže podpitanjima,navodi na zaključak,malo koncetracije,znanja i jedan ispit manje :happy:

hrgolina

ja bila kod prof ravlića. fakat je ok!!! biraš prvo pitanje. ja vukla azijske tigrove,pluralizam i anarhoekologiju. prof je super i ima strpljenj i navodi na odgovor. žao mu j rošit ljude! ljudi sretno!!!

sonjica

Kad čitam sve ovo što ste napisali za politologiju,zadnji rok,odišete optimizmom...super,ja ću na sljedeći rok,samo me zanima da li netko zna koja poglavlja iz knjige ne treba učiti...netko mi je rekao da je to politika nac.vlade,pol.ispod razine nacije,policy proces i politika iznad razine nacije?
Da li je to točno???hvala svima

chasei

Kad čitam sve ovo što ste napisali za politologiju,zadnji rok,odišete optimizmom...super,ja ću na sljedeći rok,samo me zanima da li netko zna koja poglavlja iz knjige ne treba učiti...netko mi je rekao da je to politika nac.vlade,pol.ispod razine nacije,policy proces i politika iznad razine nacije?
Da li je to točno???hvala svima
trebaš naučiti:
1. POJEDINCI:RADI LI SE U POLITICI DOISTA O LJUDIMA
2. UČENJE O POLITICI
3. POLITIČKA KULTURA
4. POLITIČKA PARTICIPACIJA
6. POJMOVI I TEME
7. POLITIČKA MISAO
8. POLITIČKE IDEOLOGIJE
9. PRIRODA DRŽAVE
13. POLITIKA UTJECAJA I NADZORA

mario51

Dal mozda netko ima neka pitanja za drugi kolokvij? Za prvi je netko stavio nekih 70-tak pitanja i dosta su mi pomogla pri ucenju. Zahvaljujem se unaprijed ako netko ima...:happy:

Sara1987

Dal mozda netko ima neka pitanja za drugi kolokvij? Za prvi je netko stavio nekih 70-tak pitanja i dosta su mi pomogla pri ucenju. Zahvaljujem se unaprijed ako netko ima...:happy:
Po nekom mom iskustvu s politologijom na drugom kolokviju bi mogla biti pitanja: John Rawls - pravednost (esej), sloboda (Berlin), tko govori o negativnoj a tko o pozitivnoj slobodi, Sotonski stihovi, prirodna prava, Vrstizam, Jednakost, kompleksna jednakost, Thomas Hobbes (esej), John Lock, Jean Jeacques Rousseau, John Stuart Mill, Karl Marx, obavezno znati djela od svakog od njih, Liberalizam, Liberlano poimanje minimalne države, novi liberalizam, Konzervativizam, Socijalizam, Fašizam, Nacionalizam, Feminizam (uvijek je bio jedan od vrsta kao esej), Ekofeminizam, Ekosocijalizam i Anarhoekologizam, Što je Gleichschaltung, minimalna uloga države, 3 sfere djelovanja čovjeka, 5 vrsta tipova ustava po Danielu Elazaru, Marksistička teorija države, Funkcije stranaka, 4 modela političkih stranaka, 3 tipa izbornog sustava, Interesne grupe, Ideologija- i za sve to je dovoljna skripta od 52 strane...skripta je super napisana... to bi bilo to...ako netko ima pitanja nek se javi :))))

Iwy

eto ako nekome trebaju pitanja za drugi kolokvij:
1.Tko je napisao djelo „Teorija pravednosti“?
2.Tko je napisao djelo ˝Anarhija,država i utopija˝?
3.Po čemu je poznat Berlin?
4.Pojam pozitivne i negativne slobode.
5.Tko je pisao o pozitivnoj,a tko o negativnoj slobodi?
6.MacCallumovo shvaćanje slobode
7.Slučaj Rushide
8.Pojam prava
9.Teorija prirodnog prava
10.Tko je pisao o prirodnom pravu?
11.Kako je Hohfield podjelio prava(Hohfieldova koncepcija prava)
12.Pozitivna i negativna prava
13.O čemu je pisao Singer?
14.Vrstizam
15.Jednakost
16.O čemu je pisao Walzer?
17.Kompleksna jednakost
18.Pravednost
19.Distributivna pravednost
20.Pojam države
21.Kontekstualizam
22.Platon
23.Platonova politička misao
24.Djela od Platona
25.U kojoj je formi pisao Platon(na koji je način pisao)?
26.Platonova ˝Država˝
27.Kako su kod Platon podijeljeni staleži?
28.Thomas Hobbes
29.Hobbesova država
30.Tko je rekao ˝u ljudskoj su prirodi tri razloga za svađu˝?
31.Locke
32.Lockeova djela
33.Lockeov pogled na prirodna prava
34.Djela od J.S.Mill
35.Djelo ˝Esej o slobodi˝
36.Djela od Marxa
37.Tko je koristio geslo ˝osobno je političko˝?
38.Političke ideologije
39,40,41.Liberalizam,glavno načelo liberalizma i temelji liberalizma
42. i 43.Po čemu je poznat Anthony Smith i pojam minimalne države
44.Kojem pravcu pripada minimalna država?
45.Kojem pravcu pripada Bentham
46.Novi liberalizam
47.Tko je tvorac novog liberalizma?
48.Koje su odlike novog liberalizma?
49.Neoliberalizam
50.Tko zagovara slobodno tržište i jaku državnu interveciju?
51.Tko je napisao djelo Ustrojstvo slobode?
52.Minimalna država po Nozicku
53 i 55..Konzervatizam i njegove odlike
54.Tko je napisao djelo Unutar desnice?
56.Dva konzervativna teoretičara
57.Hegelovo djelo
58.Po čemu je poznat Disraeli?
59.Disrealizam
60 i 61.Pojam i načela socijalizma
62.Pojam otuđenja
63 i 64.Revizionizam i pravac Bernsteina
65.Fašizam
66.Što je proučavao i čime se bavio Griffin?
67.Njemački i talijanski fašizam
68.Gleichschaltung
69 i 70.Nacionalizam,odlike i načela nacionalizma
71.Feminizam
72.Liberalni feminizam
73.Kojem tipu feminizma pripada Marry Wollstoncraft?
74.Tko je napisao djelo Obrana ženskih prava?
75.Kojem tipu feminizma pripada Betty Friedan?
76.Kojem tipu feminizma pripada Juliet Mitchell?
77.Radikalni feminizam
78.3 predstavnika radikalnog feminizma
79.Tko je napisao djelo Drugi spol i o čemu to djelo govori?
80.Kakva je žena u djelu Ženski eunuh i o čemu to djelo govori?
81.Kojem tipu feminizma pripada Kate Millet?
82 i 83.O kojoj je teoriji pisala Kate Millet u djelu Spolna politika
84.Ekologizam
85 i 86.Pojam i značajke dubinske ekologije
87.Ekosocijalizam
88.Anarhoekologizam
89.Ekofeminizam
90.Tko je napisao djelo Liječenje rana?
91.Tko je rekao ˝Država je laž˝?
92.Po čemu je poznat Green?
93.Nova desnica
94.Civilno društvo
95.5 ustava po Elazaru
96.Tipovi države
97 i 98.Marksističke teorije države(Jessop)
99.Fašistička država
100.Komunistička država
101.Modeli političkih stranaka(vrste lojalnosti)
102.Glavne funkcije političkih stranaka
103.Nastanak političkih stranaka
104.Oligarhija
105.Izborni sustav s obzirom na sukob stranaka
106.Tipovi izbornog sustava
107.Kakav je hrvatski izborni sustav
108i 109..Pojam i obilježja interesnih grupa
110.Koje interesne grupe postoje?
111.Nabroji udruge ili organizacije koje spadaju u promocijske grupe
112.Nabroji udruge ili organizacije koje spadaju u sektorske grupe
113 i 114.Kojoj interesnoj grupi pripada Udruga književnika,a kojoj
115.Kako je Grant podijelio grupe?
116.Kojoj skupini pripada Udruga za zaštitu životinja?
117 i 118.Korporativizam i njegova obiljezja
119 i 120.Tripartizam i njegovi elementi
121.Tripartizam u okviru korporativizma
122.Mediji
123.Negativna kampanja
124.Uloga medija
125.Koje teorije zastupaju mediji
126.O čemu je pisao Fiske
127.Tehnološki determinizam
128.Slobodnotržišna pozitivnost
129.Slobodnotržišna negativnost
130.Informacijske autoceste
131.Samoljublje i sebeljublje(čija je ti misao)
132.Tko je napisao djelo vladar?
133.U kojem je stoljeću živio Lenjin?
134.Zatvorenikova dilema
135.Tko je rekao da ono što stranaka dobije u potpori i organizaciji često gubi u politikama i programima
136.Kontekst Millove misli
137.Komunitaristička kritika Rawlsa
138.Marxova teorija ideologizma
139.Tko je koristio izraz „ponovno pronalaženje političkog“
140.Tko je napisao „Puna zaposlenost u slobodnom društvu“
141.Objasni komunalnu i asocijacijsku potporu
142.Tko je bio vođa Mlade Engleske
143.Tko ja napisao djelo „Ekonomija i socijalizam“
144.Kakvo je ljudsko djelovanje za Hobbesa
145.Schumpeterov citat: „Institucionalni aranžman za donošenje
političkih odluka u kojem pojedinci stječu ovlast odlučivanja putem
konkurentske borbe za glas naroda“

Sara1987

još jedno pitanje... kolko moramo imati bodova na drugom kolokviju? jel bitno ili ? ja pucam na to da nemam usmeni, da skupim bodove pa da me ne pita...

i tko je koristio izraz "ponovno pronalaženje političkog" ?? ako netko znaaa :crazy::crazy::crazy:

Iwy

još jedno pitanje... kolko moramo imati bodova na drugom kolokviju? jel bitno ili ? ja pucam na to da nemam usmeni, da skupim bodove pa da me ne pita...

i tko je koristio izraz "ponovno pronalaženje političkog" ?? ako netko znaaa :crazy::crazy::crazy:
Ulrich Beck

chubelina

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
neka mi neko objasni neoliberalizam i dubinsku ekologiju...molim vassss...ili nek napise sve sto se mora znati o njemu..MOLIM VAS
da dobijem esej o dubinskoj ekologiji ne bi znaala sta da pisem

Sara1987

neka mi neko objasni neoliberalizam i dubinsku ekologiju...molim vassss...ili nek napise sve sto se mora znati o njemu..MOLIM VAS
da dobijem esej o dubinskoj ekologiji ne bi znaala sta da pisem
jedino što ti mogu napisati o dubinskoj ekologiji je ovo: Lovelock zastupa tzv. holističko gledište dubinske ekologije, prirodu smatra živom tvari koja razvija niz odnosa, a ne mrtvim nepokretnim strojem. Jonathan Porritt - vodeći predstavnik ekologizma u Britaniji

pročitaj si malo na strani 243. u knjizi...

chubelina

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
1-koja su tipovi izbornog sustava??
2-kojem pravcu pripada berlin
3-poliarhija pripada cemu?
4-minimalna drzava po nozciku
5-rawlosva kritkika komunitaristicke teorije
6-uloga stranka-neznam na sta se to tocno odnosi???'''
7-udruga pusaca i knjizevnika u koju interesnu grupu spadaju
8-pod pojam drzave spada??
9-hobbsova drzava
10-uloga masovnih medija i ko pise o tome

MOLIM STVARNO DA POMOGNETE JER U UOSTALOM TO SU I PITANJA ZA DRUGI.KOLOKVIJ:):) SMILUJTE SE...

Iwy

a kolko bodova trebamo imati na drugom kolokviju da li možda znaš??
e to ti ne znam... ali mislim da 33 da se ide direkt na usmeni, a negdje oko 45 da se upiše ocjena... ali provjeri to još jer sam rješila politologiju pa se ne zanimam za to

1-koja su tipovi izbornog sustava??
2-kojem pravcu pripada berlin
3-poliarhija pripada cemu?
4-minimalna drzava po nozciku
5-rawlosva kritkika komunitaristicke teorije
6-uloga stranka-neznam na sta se to tocno odnosi???'''
7-udruga pusaca i knjizevnika u koju interesnu grupu spadaju
8-pod pojam drzave spada??
9-hobbsova drzava
10-uloga masovnih medija i ko pise o tome

MOLIM STVARNO DA POMOGNETE JER U UOSTALOM TO SU I PITANJA ZA DRUGI.KOLOKVIJ:):) SMILUJTE SE...
29.Hobbesova država
Svoj prikaz politike i države Hobbes počinje ispitivanjem čovjekove prirode,pri čemu se polazi od pretpostavke da objašnjenje nekog političkog udruženja mora počivati na razumijevanju elemenata od kojih je sastavljeno.Ne postoji nikakav zajednički,etički svijet koji ljudska bića prirodno nastavaju.Muškarci i žene imaju prirodno pravo na sve što mogu dobiti.Ljudi mogu osigurati mir jedino tako da ugovorom stvore neko političko udruženje.Da bi osigurali uvjete mira,trebali bi uzajamno jedni s drugima sklopiti ugovor kako bi vlast i moć prenijeli na nekog suverena koji nije stranka ugovora.Suverenu bi se dodijelila apsolutna moć kako bi se zajamčilo postignuće mira.Suveren,idealno samo jedna osoba,sam bi slijedio pravila razuma i stoga bi htio vladati u skladu sa zakonom kako ne bi izazvao nezadovoljstvo. Hobbes uočava potrebu za jasnom suverenom vlasti, tj. uočava opasnosti koje prijete kada građanski poredak posumnja u autoritet.

49.Neoliberalizam
Teorija prema kojoj je djelotvornost tržišta temelj za političku slobodu i koja se zalaže za ograničenu ulogu države.Zagovara slobodno tržište i jaku državnu interveciju.

106.Tipovi izbornog sustava
1. sustav obične većine - pobjeđuje kandidat s najvećim brojem glasova, ukoliko postoje više od 2 stranke u većinskom će sustavu treća i četvrta stranka biti podzastupljene, tj. dobit će samo ona mjesta gdje su zemljopisno koncentrirane – ovaj sustav primjenjuje se u Britaniji.
2. sustav s dva kruga izbora - u prvom krugu izabrani su kandidati s više od polovice glasova; u drugom krugu se glasuje samo ako kandidat u prvom krugu ne uspije dobiti većinu; (predsjednički izbori u Francuskoj i u RH)
3. razmjerno predstavnički sustavi - stranka ima listu kandidata, a poslanička mjesta se popunjavaju razmjerno udjelu glasova koje je stranka osvojila

113 i 114.Kojoj interesnoj grupi pripada Udruga književnika,a kojoj Udruga nepušenja?
Udruga književnika-sektorska
Udruga nepušenja-promocijske

124.Uloga medija
U povijesti medija mogu se naći dva šira shvaćanja uloge medija u društvu:
1. za liberalnu teoriju mediji djeluju ili bi trebali djelovati kao čuvari koji pomažu otkrivanju krajnosti, ograničavanju korupcije, kao ventil za probleme koji muče javnost, itd.; slobodno tržište omogućuje predstavljanje pluralnosti ideja i pogleda, a uloga je države zakonski uređivati medijsko tržište kako bi ono moglo funkcionirati
2. kritičari, posebno oni s ljevice, dokazuju da mediji djeluju suprotno interesima ljudi; mediji favoriziraju određena politička stajališta i grupe bilo putem neke dominantne grupe ili zbog izrazito kapitalističke prirode medijske industrije i koncentracije vlasništva u rukama malog broja ljudi
U marksističkoj teoriji se smatra da mediji podržavaju vladajuću ideologiju učvršćujući iskustvo ljudi s lažnom svijesti i učvršćujući hegemoniju povezanu s određenim vladajućim grupama u društvu.

137.Komunitaristička kritika Rawlsa
Rawlsa komunitarci kritiziraju iz najmanje dva razloga. Na jednoj strani Teorija pravednosti smatra se previše univerzalističkom. Kritičari poriču da pruža sveobuhvatan prikaz pravde i uočavaju njezinu vezu s pojedinim značajkama modernog liberalnog društva. Kritiziraju je, osobito Sandel, i zbog navodnog davanja prvenstva društveno neukorijenjenim pojedincima koji su u izvornom položaju zamišljeni kako djeluju bez veze sa svojim kulturnim domom.

52.Minimalna država po Nozicku
Nozick je izložio jedno jasno artikulirano viđenje minimalne države koje je bilo zanimljivo reagonovskoj Americi.Njegov je liberalizam bio svjesno usmjeren protiv više intervencionističkog liberalizma Johna Rawlsa.

ako netko želi odgovore na moja pitanja neka pošalje mail pa j pošaljem odgovore

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks