AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Pravo Europske unije

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Može li mi netko pojasniti, načelno me zanima, razliku između ovog predmeta pravo Europske unije i Europskog upravnog prostora?

martina_sk

Administrator
Može li mi netko pojasniti, načelno me zanima, razliku između ovog predmeta pravo Europske unije i Europskog upravnog prostora?
kod europskog upravnog prostora se više bazira na upravu i hrvatsku, njen postupak pridruživanja, a o europskim institucijama se govori šturo, onako kao usput. kod prava europske unije se lijepo objašnjavaju institucije eu, kako je nastalo pravo eu i jako se puno koncentrira na presude europskog suda pravde.

Vik

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Kod prof. Rodina jedna cura je dobila 2, sve druge smo pale. Pitao je pozitivnu i negativnu integraciju, pa neke prepreke kod slobode kretanja robe, istovrsni učinak i uglavnom sve iz poglavlja o tržišnim slobodama. Niti jedno pitanje iz drugog poglavlja. I uglavnom to nismo znali. A jel je prof. na predavanju rekla da to baš ne moramo znati, da je to za višu ocjenu ili sam u krivu? I sad sve ispočetka.

honey1706

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ima li itko informaciju tko ce biti na roku u 6. mje ? Da li se je prf. Vasiljevic vratila ili ce biti prof Rodin opet ?

martina_sk

Administrator
Ima li itko informaciju tko ce biti na roku u 6. mje ? Da li se je prf. Vasiljevic vratila ili ce biti prof Rodin opet ?
čula sam se mailom s prof vasiljević vezano za diplomski i rekla je da se 15.5. vraća iz NYC pa da tek onda možemo dogovoriti konzultacije, samo ne znam je li to putovanje na kojem je dugo bila i o kojem vi pričate :)

honey1706

čula sam se mailom s prof vasiljević vezano za diplomski i rekla je da se 15.5. vraća iz NYC pa da tek onda možemo dogovoriti konzultacije, samo ne znam je li to putovanje na kojem je dugo bila i o kojem vi pričate :)
ma jeste, to je to putovanje :), hvala puno na informaciji, znaci velika je mogucnost da ce ona biti na rokovima :))...jer otisla je u Ameriku, negdje krajem drugog mjes.

Vik

Ovaj predmet nije baš da su se studenti raspisali. Pa evo mojih dojmova i nekih crtica s jučerašnjeg ispita. Jedno od pitanja, a koje nije ispitno pitanje, nego iz opće kulture je koje dvije zemlje nemaju valutu euro. To su Velika Britanija i Danska. Možda nekome pomogne ako ponovo to pita. A ispitna pitanja su klasika; izravni učinak, faze ekonomske integracije,koja je zadnja faza (potpune ekonomske integracije), što znači, što su zrcalne odredbe, sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odgovornost države za štetu - uvjeti koji moraju biti ispunjeni, što ako se uzročna veza prekine. Pa npr. nabroji tri institucije - nama je dala primjer Hrvatska narodna banka, Pravni fakultet i Zagrebačka bana. Od toga je su prva dva emanacija države, u smislu pod kontrolom države. Onda je bilo pitanje i horizontalni učinak osnivačkih ugovora, koji predmet to govori. Bilo je još, ali ne mogu se više sjetiti.

marija

gdje se u knjizi nalaze odgovori na pitanja što su zrcalne odredbe, i faze ekonomske integracije

Sonia

ljudi jel učite iz ove nove knjige što je objavljena na stranicama faksa? jel tamo sve dobro objašnjeno, oni slučajevi i sve? i jel je ima u kojoj kopiraoni? hvala

honey1706

da li ja to dobro vidim da su prijave za ovaj predmet 15/16.9 a to je subota i nedjelja ?? se trebalo danas prijaviti ili se moze i u PON ?

honey1706

ako koga zanimaju dojmovi s danasnjeg ispita: izasle smo samo ja i jos jedna kolegica i obje smo prosle...Prof je iznimno ugodna,atmosfera isto tako, pomaze dosta ako zapnes na nekom pitanju (dvajuci primjere i samim time te navodeci na odg )...moja pitanja su bila ovlasti EK ( i kako se zove postupak koji ES pokrece protiv drz clanice-infrakcijski postupak ), promjene nastale na temelju LU; sto znaci da EU predstavlja novi pravni poredak ( predmet Van Gend en Loos, Costa vs. Enel i Simmenthal ), direktive, trzisne slobode, horizontalni i vertikalni izravan ucinak Osnivackih ugovara...kolegicu pitala ES, SSP,zrcalne odredbe, prethodni postupak, odgovornost drzave za stetu... bez presuda (slucajeva ) nista, trebaju se znati...

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ako koga zanimaju dojmovi s danasnjeg ispita: izasle smo samo ja i jos jedna kolegica i obje smo prosle...Prof je iznimno ugodna,atmosfera isto tako, pomaze dosta ako zapnes na nekom pitanju (dvajuci primjere i samim time te navodeci na odg )...moja pitanja su bila ovlasti EK ( i kako se zove postupak koji ES pokrece protiv drz clanice-infrakcijski postupak ), promjene nastale na temelju LU; sto znaci da EU predstavlja novi pravni poredak ( predmet Van Gend en Loos, Costa vs. Enel i Simmenthal ), direktive, trzisne slobode, horizontalni i vertikalni izravan ucinak Osnivackih ugovara...kolegicu pitala ES, SSP,zrcalne odredbe, prethodni postupak, odgovornost drzave za stetu... bez presuda (slucajeva ) nista, trebaju se znati...
čestitke na prolazu,iz čega si učila? :)

krika23

poz, pitanje, profa je rekla da moramo za idući put pročitati nešto?! što je to to i gdje se to nalazi na stranici?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks