AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Pravo Europske unije

matejm

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Najopćenitije govoreći, odnos međunarodnog prava i nacionalnog prava objašnjava se konceptima pravnoga monizma ili pravnoga dualizma. Pravni monizam razumije da nacionalno pravo i međunarodno pravo čine jedinstven pravni sustav, te da se pravna pravila međunarodnoga prava mogu izravno primjenjivati pred sudovima i drugim državnim tijelima, bez dodate regulatorne djelatnosti parlamenta ili vlade. Pravni dualizam gleda na pravni sustav međunarodnog i pravni sustav nacionalnog prava kao na dva odvojena pravna poretka, te sukladno tome, da bi neko pravno pravilo međunarodnoga prava moglo imati primjenu u nacionalnom pravnom poretku, mora postojati pravna norma koja to dopušta. U stvarnosti niti jedan pravni poredak nije u potpunosti monistički, odnosno dualistički. Za razumijevanje razlike između ova dva modela bitno je da monistički sustavi ne inzistiraju na formalnoj transformaciji norme međunarodnog prava u nacionalnu pravnu normu. Suprotno tome, dualistički sustavi inzistiraju na takvoj transformaciji. Primjerice da bi norma međunarodnog prava mogla imati primjenu u Engleskoj i Walesu, mora biti pretvorena u akt Parlamenta. U oba slučaja primjenu norme međunarodnog prava u nacionalnom pravnom poretku kontrolira nacionalna pravna norma koja je obično ustavnog karaktera. O primjeni takve pravne norme odlučuju nacionalni sudovi. Isto tako, o nacionalnom pravu ovisi i položaj međunarodnog prava u nacionalnoj pravnoj hijerarhiji.

mozete li nesto napisati o zrcalnim odredbama?

Aine

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Moze li netko napisati o kolicinskom ograničenju sto se treba znati?
Pogledaj si u knjizi 96.-104. str, tamo ti je to bas lijepo objasnjeno.

frankie.sh

Lažljivac
da li je netko išao na upis ocjene (položen ispit preko kolokvija), da li je istina da snižuje ocjene profesorica?:wtf::wtf:

martina_sk

Administrator
da li je netko išao na upis ocjene (položen ispit preko kolokvija), da li je istina da snižuje ocjene profesorica?:wtf::wtf:
šta si to čuo/la? prošle godine to nije radila.. davala je srednju ocjenu iz oba kolovija, a ne sjećam se koju bi dala ako si imao npr 3 i 4..

frankie.sh

Lažljivac
šta si to čuo/la? prošle godine to nije radila.. davala je srednju ocjenu iz oba kolovija, a ne sjećam se koju bi dala ako si imao npr 3 i 4..
da je osoba koja je dobila 3 na predavanju - kada je došla na upis ocjene dobila 2 jer je prof rekla da je bila na granici između 2 i 3. a na predavanju se vidjelo da osoba ima 1 bod manje nego što treba za 4. da li se još nekome tako nešto desilo?

MARYYNNA

kolege je li dovoljno za prethodni postupak reć neke osnove, što je to, svrha, učinci, tko postavlja prethodno pitanje...ili profa baš detalje traži??

Aine

da li netko zna di je nastavnicka soba na tmtu? sutra je tamo ispit wtf

MARYYNNA

da li netko zna di je nastavnicka soba na tmtu? sutra je tamo ispit wtf
to ti je prvi kat na pravnom fakultetu, kad se popneš stepenicama skreneš desno i skroz do kraja ideš i još jednom desno.

Aine

Hvala ti, poslala sam mail prof pa mi je objasnila. Totalna zbunjola lol gledam nastavnicka soba wtf :D.

Pitanja danas: doktrina izravnog učinka (presude, koje norme imaju izravan horizontalni učinak + presuda) i građanstvo EU.

Alma

da je osoba koja je dobila 3 na predavanju - kada je došla na upis ocjene dobila 2 jer je prof rekla da je bila na granici između 2 i 3. a na predavanju se vidjelo da osoba ima 1 bod manje nego što treba za 4. da li se još nekome tako nešto desilo?
Meni! :(

marty1711

Pozdrav društvo !!!
Imam pitanje vezano za literaturu jer sad više stvarno neznam šta sve treba učiti... dakle na stranici piše :
Obvezna literatura:
Ćapeta, T. i Rodin, S., Osnove prava EU, Narodne novine, Zagreb 2010.

Rodin, S., Ćapeta T., i Goldner Lang I. (ur.) Izbor presuda Europskog suda, Novi Informator, Zagreb 2009.

Rodin, S., Ćapeta T., i Goldner Lang I. (ur.) Reforma Europske unije - Lisabonski ugovor, Narodne novine, Zagreb 2009. (Glave I., III., IV., V., VI., VII., VIII. i IX.)

Svi Osnivački ugovori i ugovori o pristupanju na engleskom jeziku

Ja sam mislila da je dovoljna samo ova prva knjiga + presude !!!
A sad tu piše i REFORMA EU sa 568 glava :(((
kaj trebamo obadvije knjige ???

mopsy4ever

Pozdrav društvo !!!
Imam pitanje vezano za literaturu jer sad više stvarno neznam šta sve treba učiti... dakle na stranici piše :
Obvezna literatura:
Ćapeta, T. i Rodin, S., Osnove prava EU, Narodne novine, Zagreb 2010.

Rodin, S., Ćapeta T., i Goldner Lang I. (ur.) Izbor presuda Europskog suda, Novi Informator, Zagreb 2009.

Rodin, S., Ćapeta T., i Goldner Lang I. (ur.) Reforma Europske unije - Lisabonski ugovor, Narodne novine, Zagreb 2009. (Glave I., III., IV., V., VI., VII., VIII. i IX.)

Svi Osnivački ugovori i ugovori o pristupanju na engleskom jeziku

Ja sam mislila da je dovoljna samo ova prva knjiga + presude !!!
A sad tu piše i REFORMA EU sa 568 glava :(((
kaj trebamo obadvije knjige ???

samo ova prva knjiga, i određeni slučajevi, a koji su prolistaš si po forumu i to je to, nema više ničega :)

mopsy4ever

Evo ja bila na roku u petak, ali sam odgovarala sam oza veću ocjenu jer sam prošla kolokvij, profesorica je odlična, pita sitno nešto i to više povezivanje, u smislu pita te hipotetski slučaj koji je lagan i onda da li može i što može se učiniti i na što se možemo pozvati, npr. prostitutka iz nizozemske, gdje je prostitucija legalizirana, želi dolaziti davati usluge u hrv i da li ona to može, ako da zašto ako ne zašto
bila su dva dečka koja su odg baš kao ispit, i isto sve super, pitala ih je izravni učinak što je, neizravan učinak, uredbe i direktive, i ne znam još točno što, uglavnom stvari za dva minimalnoooooooo :)

mdrvari

Profesorica Vasiljević je ooodliiičnnna!
preporučam da idete na predavanja jer ce vam slučajevi koji se obrađuju biti jasniji kao i kompletno gradivo. Izađite na kolokvij/ispit i nece biti problema.
za veću ocjenu profesorica pita hipotetski slučaj,ali ako ste ucili,lako zakljucujete.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks