AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

Claudia

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Dojmovi sa usmenog kod prof. Bjelinski - ljudi stvarno bez straha i trepeta kod nje. Znam da će vas hvatat nervoza prije ispita, ali profa nije babaroga. Dobra je, pomaže potpitanjima, trudi se izvuć koliko može. Pripremi vode za popit ako je netko žedan, paprire, kemijske i podložak da na istom možete napisat koncept nakon što izvučete kartice.
Dakle, prvo svatko izvlači po 3 kartice (1 i knjige, 1 iz ZOR-a i treću od bilo kud), pročitate joj pitanja, ona si ih zapiše i potom pišete koncept nekih 10 min. Možete odgovarat redoslijedom kojim hoćete. Nakon svakog pitanja sa kartice postavi potpitanje koje je vezano za karticu ako se ne možete sjetit, odnosno postoji još nešto iz tog područja što bi se moglo reć.
Pitanja: pravo rada, obiteljska mirovina (opći uvjeti, da li se moraju kumulativno ispunit, posebnosti kod bračnog druga - razvedni, udovac/udovica), plaćeni/neplaćeni dopust, odluke Ustavnog suda kao izvor prava, vrste državnih izvora prava, ostvarivanje/stjecanje, gubitak i ponovno priznavanje korištenja prava iz mirovinskog osiguranja, MOR, određivanje mirovine, invalidska, starosna mirovina, nešto za zaštitom radnika na radu od profesionalnih bolesti odnosno ozljede na radu (ne sjećam se kako je točno bilo napisano na kartici), tu je kolegica govorila o profesionalnoj rehabilitaciji, općoj dužnosti poslodavca da provede mjere zaštite na radu (sve ono čega se u tom pogledu možete sjetit).
Bilo nas je 4 unutra, ja i kolegica smo prošle, a za ostalo dvoje ne znam, jer smo izašle odmah po završetku usmenog.
I da - ja i kolegica smo učile knjige po skripti, a zakone o posredovanju i reprezentativnosti uopće nismo. Učile smo nekih 3 tjedna, mada si možete ostavit i mjesec dana da vam bolje sjedne.
Možete dobit stvarno svakakva pitanja, od banalnih do bome dobrano teških. Osim naravno znanja, veliku ulogu igraju i pitanja koja izvučete odnosno sreća.
Sorry na duljem postu, ali se nadam da ce vam barem malo olakšati. Sretno svima! ;)

Nataša S

Sve je to OK kad znaš,ja sam kod nje sutra u 11.Imam tremu ko nikad do sad:(
nisi jedini :) pere i mene :) toliko da sam si počela i kartice s pitanjima radit :)
meni je koma to što o svemu znam reći rečenicu dvije i onda blenem :)

purple

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
bio prošli rok kod prof. Bjelinski, izvukao kartice kolektivni višak radnika, hijerarhija državnih izvora radnog prava i prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, odovarao 5-7 minuta, sve što nisam rekao navukla me je potpitanjima, nekad i kaže prvo slovo onoga čega se ne možeš sjetit, o svemu sam barem nešto rekao i dobio 4, nemate razloga za brigu vjerujte mi :D sretno svima

JOIN-t

Ispada da svi prolaze kod nje, ono što mene zanima što ako se ne zna nešto, recimo odgovori se na dvije kartice sve super a recimo o zdravstvenom ništa jer nisi naučio. Da li se pada ili pušta. Može ona pomagati i biti super ali ako ne znaš baš taj jedan zakon i izvučeš karticu to je onda peh ili postoji nada??Hvala

uniball

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Mislim da je žena realna, a i ljudi se ustrašeni od ispita, pa se dobro spreme.Tko je je još ispitivao osim nje?
Ostatak se iživljava s pitanjima kao da smo budući pravnici. :)
Ima li nade da Bjelinski ispituje na prvom roku u rujnu?

MarinaM

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Usmeni kod gotovca je bio jos u ponedjeljak, imao je prvi dio abecede do M, bilo nas je oko 8, a prolaznost bi rekla pola pola. Ja sam cekala 2 sata da dodem na red jer sam zadnja bila, a izvukla sam kartice prekovremeni rad i opci uvjeti osiguranika kod stjecanja prava na obiteljsku mirovinu, a ostala pitanja sudjelovanje u troskovima zdrastvene zastite, trajanje godisnjeg odmora, sudska zastita prava iz radnog odnosa, napredovanje, raspolaganje drzavnih sluzbenika i tezi oblici diskriminacije, naravno tijekom ispita cijelo vrijeme drma nogom i tipka po mobitelu, igra igrice il sta vec pa slusa kolko cuje, ja sam par puta morala ponovit ono sta sam vec prije toga rekla 2 puta al nek vas to ne zbuni. Bila sam brzo gotova, ali curu koja je bila samnom gnjavio je s minimum 20tak pitanja, puno nepuno skraceno rv, prijam u sluzbu na odredeno vrijeme, strajk solidarnosti, prava za vrijeme nezaposlenosti, drzavni strucni ispit, obvezno zdrastveno osiguranje, naknada place, na ciji teret se isplacuje, osnovica, privremena invalidska mirovina, naknada zbog tjelesnog ostecenja..

emma1993

Jel ima nade ikako doći kod Bjelinski. Može li se koga zamoliti da me stave kod nje. Gotovac se iživljava s pitanjima. To što on traži je u rangu pitanja s Prava.

raznolikost

Kad obično biva ispit u jedanaestom mjesecu? Nemam još rokove na studomatu. Ne znam stignem li ga spremiti do tad?

uniball

Jel mi trebamo napamet znati Polazne faktore, Mirovinske faktore, određivanje vrijednosnih bodova?

I što je najvažnije zna znati iz Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju?

Ovaj ispit je ono, brat bratu, godinu dana učenja.​

Posljednje uređivanje:

manuelicaa

Jel mi trebamo napamet znati Polazne faktore, Mirovinske faktore, određivanje vrijednosnih bodova?

I što je najvažnije zna znati iz Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju?

Ovaj ispit je ono, brat bratu, godinu dana učenja.​
Sve sto se nalazi u literaturi je bitno, ne izostavljaj nijednu činjenicu, nije baš godinu dana, ja sam trebala 2-3 mj. S tim da sam prvi put pala i drugi rješila.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks