AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

Filip M.

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Molim ako netko ide na fax. da pogleda za komisiju, da li i po starom programu su u isto vrijeme na komisiji sa bolonjom. Nema šanse da dobijem tete u referadi. Hvala!

laminat

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Imam par pitanja za koja baš ne znam gdje potražit odgovor, pa ako nije problem nekome da ili odgovori ili barem napiše članak zakona u kojem to mogu pronaći :)

1) otpremnina kod otkaza uvjetovanog skrivljenim ponašanjem radnika
2) neposredna opasnost od nastanka invalidnosti
3) zaštita radnika privremeno nesposobnih za rad.
4) Gdje se štite prava radnika iz radnog odnosa?
5) Poslovi s posebnim uvjetima rada?

Unaprijed hvala na odgovorima!

martina_sk

Administrator
znaci ispit se odnosi na literaturu ; zakon o radu, zdravstvenom i mirovinskom? samo to ?
i jel je dovoljna ona skripta od 75 str sa pitanjima i odgovorima .. ?
tu je popis literature s tim da knjigu nije potrebno učiti http://www.pravo.unizg.hr/RSP/literatura/upravni_studij_-_rsp_-_literatura_od_01062012

možeš proći preko skripte ako imaš sreće s pitanjima, s tim da ne preporučam ako želiš biti sigurna. stvarno mogu pitati bilo što iz zakona o radu i mirovinskog, a iz zdravstvenog i ostalih manje.

rutvica

odgovori @laminat

1) otpremnina kod otkaza uvjetovanog skrivljenim ponašanjem radnika
- u tom slučaju radnik nema pravo na otpremninu. to je čl. 119/1 ZR-a gdje se izričito kaže "...osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika..."

2) neposredna opasnost od nastanka invalidnosti
- to je čl. 78 i 79 ZR-a, te čl. 36 ZOMO-a (definicija)

3) zaštita radnika privremeno nesposobnih za rad.
-to je poglavlje IX ZR-a (čl.74-81)

4) Gdje se štite prava radnika iz radnog odnosa?
-čl.129 ZR-a - radnik dakle, prvo mora tražiti zaštitu povrijeđenog prava kod poslodavca, a tek zatim tražiti sudsku zaštitu

-nisam sigurna na što se pitanje odnosi, možda na rad na poslovima na kojima se ni uz primjenu mjera zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, radnika nije moguće zaštititi od štetnih utjecaja uvjeta rada. takav radnik radi u skraćenom radnom vremenu. mislim da se ovo pitanje odnosi na Zakon o zaštiti na radu, ali nisam ziher.

andiduga

ako netko ima volje i znanja, zamolila bi broj članaka koji su u zakonu jer ih ja ne mogu naći :
1.oblici obveznog zdravstvenog osiguranja
2. pokriće troškova dobrovoljnog mirovinskog osiguranja
3. posebnosti u pogledu disciplinske odgovornosti
4.korištenje i gubitak prava u mirovinskom osiguranju
5. načela međugeneracijske solidarnosti
6. poslovi sa posebnim uvjetima rada
7. javni interes kod proširene primjene kolektivnog ugovora
8. što ako poslodavac ne da radniku koristiti godišnji odmor
9.posebna zaštita maloljetnika
10. odlučivanje radnika
11. zaštita pojedinih skupina radnika
12. kome se radnik obraća ako ne prihvaća otkaz s ponudom izmjenjenog ugovora o radu???
unaprijed zahvalna na odgovoru...

martina_sk

Administrator
-nisam sigurna na što se pitanje odnosi, možda na rad na poslovima na kojima se ni uz primjenu mjera zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, radnika nije moguće zaštititi od štetnih utjecaja uvjeta rada. takav radnik radi u skraćenom radnom vremenu. mislim da se ovo pitanje odnosi na Zakon o zaštiti na radu, ali nisam ziher.
ja isto mislim da je to to, ali mislim da ima jedan članak u ZOR-u o tome. sad sam pretražila zakon al ga ne mogu naći. negdje je u prvoj polovici zakona.

Filip M.

ja isto mislim da je to to, ali mislim da ima jedan članak u ZOR-u o tome. sad sam pretražila zakon al ga ne mogu naći. negdje je u prvoj polovici zakona.
Mislim da vam je to čl. 21 ZOR

Rizici u MO su; bolest, ozljeda na radu, profesionalna bolest, smrt, da li je to točno?

laminat

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Novi set pitanja, isto je dovoljno samo navesti članak zakona pa ja sam pronađem :)

1) Prava, obveze i posebnosti službeničkog radnog mjesta?
2) Kada poslodavac može radnika isključiti s rada?
3) Utvrđivanje prava iz osiguranja u obveznom mirovinskom osiguranju?
4) Posljedice organiziranja i sudjelovanja u štrajku?

Unaprijed hvala :)

rutvica

Mislim da vam je to čl. 21 ZOR

Rizici u MO su; bolest, ozljeda na radu, profesionalna bolest, smrt, da li je to točno?
ja bih rekla starost, invalidnost i smrt, prema čl. 3 ZOMO-a:

Osiguranicima se na načelima uzajamnosti i solidarnosti obvezno osiguravaju prava za slučaj starosti i invalidnosti, a članovima njihovih obitelji prava za slučaj smrti osiguranika, odnosno korisnika mirovine.

andiduga

2. kad poslodavac može isključiti radnika s rada je u zakonu o radu čl. 227. isključenje s rada (lockout) i 4. posljedica organiziranja i sudjelovanja u štrajku je čl. 279...

andiduga

pitanja dns kod grgurev: obvezni sadržaj pisanog ugovora o radu, odnosno pisanje potvrde o sklopljenom ugovoru o radu, sporazum radničkog vijeća s poslodavcem i koji su osiguranici u obveznom mirovinskom osiguranju osigurani za određene okolnosti i na osnovi kojih rizika... ugl. 3 pitanja za 2 odgovoriti... ne gnjavi profka... postavlja potpitanja ako joj je nešto bitno , a nisi rekao u odgovoru... i nije pitala zakon o zdravstvenom, a ni o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, barem dok sam ja bila...

Filip M.

Ljudi, oni koji studiraju po starom programu, kolegica Željka će sutra na ispiti pokupiti podatke, potpise za peticiju za produljenje roka za polaganje ispita, oni koji ne mogu sutra doći neka meni privatno pošalju podatke. Predati ćemo u 9mj. molbu, nadam se da će nam odobriti -vrijedi pokušati!!!

Obavijestite sve koje znate!

walle

I nakon treće sreće, zbogom radno!!! Prošla kod Grgurev, koja je super profesorica, ne traži detalje, maksimalno se trudi dati dva, postavlja dva, tri zamjenska pitanja, ruši baš ako se ne znaju osnove. Recimo, kolegica nije briljirala, pa ju je za prolaz pitala uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu, a ova nije znala.. Moja pitanja su bila: Zaštita sindikalnog povjerenika, Udruge radnika i poslodavaca, te Vrste invalidnosti i tjelesno oštećenje. Sretno svima.. Bacam se na građansko da očistim te repove s druge godine.. :)

Filip M.

I nakon treće sreće, zbogom radno!!! Prošla kod Grgurev, koja je super profesorica, ne traži detalje, maksimalno se trudi dati dva, postavlja dva, tri zamjenska pitanja, ruši baš ako se ne znaju osnove. Recimo, kolegica nije briljirala, pa ju je za prolaz pitala uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu, a ova nije znala.. Moja pitanja su bila: Zaštita sindikalnog povjerenika, Udruge radnika i poslodavaca, te Vrste invalidnosti i tjelesno oštećenje. Sretno svima.. Bacam se na građansko da očistim te repove s druge godine.. :)
Izvlačile ste kartice ili vam je sama prof. postavljala pitanja?

walle

Ne, izvlačiš kartice.. Kaj nije tak kod svih?? Al ak ne znaš nešto s kartice, postavi ti zamjensko pitanje.. Ili malo proširi ovo prvo pitanje.. Danas je dosta pitala što je rodiljni i roditeljski dopust, ništa drugo iz ovih manjih zakona..

Filip M.

Idem sutra na komisiju kod nje pa zato pitam, mi vjerojatno nećemo izvlačiti pitanja. Sve zavisi tko će biti na komisiji sa njom.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks