AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Upravno postupovno pravo

Honda 900

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Zakonitost ispituje samo u pogledu tužbenog zahtjeva, a po službenoj dužnosti pazi na zakonitost upravnog akta.

Nji

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
I po službenoj dužnosti pazi na ništavost!!!

Kaj nije to ono kaj treba odgovorit na to pitanje!?

ncortex

zna li možda netko odgovor na ovih par pitanja ili barem gdje se nalazi odgovor jer ja ne mogu naći:

1. opći i posebni zakon?
2. u kojem opsegu sud ispituje zakonitost upr. akta i na što pazi po službenoj dužnosti?
3. odgađanje izvršenja akta koji je osporen u upr. sporu?
4. kada drugostup. tijelo upotpunjuje postupak?

hvala unaprijed
mislim da bi tvoje prvo pitanje trebalo biti opci i posebni postupak.. onda to ima smisla. str. 410 u knjizi.

tincy

mislim da se u prvom pitanju radi o općem zakonu u smislu ZUP-a, a posebni zakoni se odnose na posebne upravne oblasti npr. Carinski zakon i oni imaju prednost pred općim (ZUP-om)

ncortex

da li mi netko moze odgovoriti na ova pitanja:
1. kada kolegijalno tijelo rješava o sukobu nadležnosti tko odlučuje i donosi rješenje?
2. koja je svrha zapisnika?

hvala

amalka

Pravo na rješavanje u upravnim stvarima može biti dano i kolegijalnim tijelima (povjerenstvu, savjetu, odborima i sl.). Ako je za rješavanje nadležno kolegijalno tijelo, postupak vodi nadležno tijelo uprave u čiji djelokrug pripada upravna stvar, pa onda tijelo, tj. služ. osoba ovlaštena za vođenje postupka, podnosi pismeni referat kolegijalnom tijelu (ako posebnim propisom nije određeno da referat podnosi povjerenstvo ili dr. tijelo, tj. dr. pravna osoba).

zapisnik - se sastavlja o usmenoj raspravi ili drugoj važnijoj radnji u postupku te o važnijim usmenim izjavama stranke i treće osobe.
... valjda je to svrha... ništa drugo nisam pronašla

ncortex

zna li možda netko odgovor na ovih par pitanja ili barem gdje se nalazi odgovor jer ja ne mogu naći:

1. opći i posebni zakon?
2. u kojem opsegu sud ispituje zakonitost upr. akta i na što pazi po službenoj dužnosti?
3. odgađanje izvršenja akta koji je osporen u upr. sporu?
4. kada drugostup. tijelo upotpunjuje postupak?

hvala unaprijed

4. 2stup.tijelo upotpunjuje postupak i otlanja nedostatke sam kad ustanovi da su u 1stup.postupku :
a) činjenice utvrđene nepotpuno ili pogrešno,b)da se u postpuku nije vodila računa o pravilima postupka koji bi utjecali na rješavanje stvari i c) da je dispozitiv pobijanog rješenja nejasan ili je u suprotnosti sa obrazlozenjem
3. odgađanje izvršenja akta ti se nalazi kod tužbe u upravnom sporu - sve je objašnjeno i ima toga dosta.

poz

ncortex

evo pitanja sa današnjeg roka:
1. obvezno i fakultativno odlagnje izvršenja
2. predmet upravnog spora u rh
3. pozitivni i negativni sukob nadležnosti - sve o tome - tko inicira, kako se rješava, kojim aktom, koji su pravni lijekovi mogući
4. hitno dokazivanje po prekršajnom zakonu
5. kad 2 stup.tijelo moze izmjeniti prvostupanjsko rješenje i kako?
6. donošenje rješenja po skraćnom postupku

rezultati su u srijedu u 9h

pepy

kako se ovo boduje i koliko bodova je potrebno za prolaz?
ja sam napisala odgovore na sva pitanja ali na par njih odgovor nije potpun, npr. kod pozitivnog i negativnog sukoba nadležnosti sam sve napisala osim koja su tijela nadležna za riješavanje, i na ovo peto nisam baš sve napisala.

mogu li očekivati prolaz ili su strogi kriteriji?

sandy

da li mi netko moze odgovoriti na ova pitanja:
1. kada kolegijalno tijelo rješava o sukobu nadležnosti tko odlučuje i donosi rješenje?
2. koja je svrha zapisnika?

Svrha zapisnika je dosljedna provedba načela zakonitosti je da se sve važne radnje evidentiraju. U tu svrhu služi zapisnik i zabilješka na spisu predmeta.

balet

evo pitanja sa današnjeg roka:
1. obvezno i fakultativno odlagnje izvršenja
2. predmet upravnog spora u rh
3. pozitivni i negativni sukob nadležnosti - sve o tome - tko inicira, kako se rješava, kojim aktom, koji su pravni lijekovi mogući
4. hitno dokazivanje po prekršajnom zakonu
5. kad 2 stup.tijelo moze izmjeniti prvostupanjsko rješenje i kako?
6. donošenje rješenja po skraćnom postupku

rezultati su u srijedu u 9h
a sto je ovo 4.
hitno dokazivanje po prekršajnom zakonu?:unsure:

Nicole

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
kako se ovo boduje i koliko bodova je potrebno za prolaz?
ja sam napisala odgovore na sva pitanja ali na par njih odgovor nije potpun, npr. kod pozitivnog i negativnog sukoba nadležnosti sam sve napisala osim koja su tijela nadležna za riješavanje, i na ovo peto nisam baš sve napisala.

mogu li očekivati prolaz ili su strogi kriteriji?
meni se čini da su dosta strogi na pismenom

ispit nosi 6 bodova, svaki odgovor jedan bod
s time da za neke odgovore dijele po pola boda, pa i trećine i četvrtine
ja sam npr. imala 3 boda i 3/4
a odgovorila sam na sve osim jednog pitanja.

Tizo

Ja sam danas položila, dvojkica je u indexu! Loše sam napisala pismeni, rekao mi je Šikić da bi se moglo reći da nisam zadovoljila, i da nemam puno prostora za greške na usmenom. Međutim, ja se na usmenom bolje snalazim nego na pismenom, tako da sam super odgovarala, čak me i on pohvalio, ali zbog lošeg pismenog nije mi mogao dati više od dva. Uglavnom pitao me u kojem roku prvostupanjski organ mora donijeti rješenje, što ako ga ne donese u tom roku, u kojem roku drugostupanjski organ mora donijeti rješenje i što ako ga ne donese i kako se pokreće upravni spor. To je to, sretno svima

ncortex

bok. bila sam danas na ispitu i prošla... napokon gotova. Jupi ja!
uglavnom. za prolaz je 2boda i 3/4. po mom dojmu dosta strogo ocjenuju jer sam ja napisala sve osim zadnjeg pitanja, s tim da sam svugdje nešto sitno zaboravila(stvarno sitno) i imala sam ukupno 3 i 3/4. i asistenti su ispitivali ali su ljudi prolazili i bili su koliko sam skuzila skroz ok i većina, ako ne i svi, su prolazili. ljudi sretno na idućem roku!

balet

ljudi pls pomoc na ovo pitanjce; u kojem opsegu sud ispituje zakonitost upravnog akta i na sto pazi po sluzbenoj duznosti

znam da ga ispituje u okviru tuzbenog zahtjeva ali na sto pazi???
da li je to ako nije primjenjen zakon ili drugi propis, nenadlezno tijelo,nije se postupilo prema pravilima postupka? pliiiiiz pomoc

Nji

Hej Nji, kaj si ti gotova s drugom? To ja nisam znala, ili sam zaboravila?

He,he zaboravila si Honda!!!

Pa sud pazi po sl. dužnosti na ništavost!O tome smo već pisali al nismo zaključili jel je to to?

Slavemas

ja sam bila kod Šikića, stvarno super prof. Pitao me izvanredno ukidanje i izjava stranke. Uglavnom, sasvim opuštena atmosfera. Konačno i taj ispit riješen!

pepy

ja sam bila kod asistentice Ofak, ženska je predobra imala sam na pismenom 3 i 1/2 bodova, pitala me je neku usporedbu hrvatske i amerike što ja nisam imala pojma, o tome me je pitala par pitanje o kojima sam samo muljala, pa me je pitala načela, i razloge ništavosti, kojih se nisam mogla svih sjetit jer sam totalno blokirala, još me je pitala par pitanja više se ne sjećam točno. uglavnom dobila sam 2 iako sam mislila u jednom trenutku da ću pasti, na kraju mi je rekla da se vidi da sam učila ali da se ne znam baš izrazit

amalka

pitanja 29. 06.

-prethodno pitanje
-upravni spor u formalnom i materijalnom smislu
-rješavanje tijela - obnova postupka
-odlaganje izvršenja - upravni spor
-spajanje stvari u jedan postupak
-uhićenje (prekr.)

rezultati - srijeda u 9h

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks