AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Zapošljavanje nakon završetka Studija za javne uprave

misha

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Organiziranje je u redu, i sigurno bi se skupilo ljudi koji bi htjeli i svog vremena utrošiti i živaca, ali u kom smjeru napraviti prvi korak?kuda krenuti?od čega se primiti?za nas su svuda zavrzlame, to je problem, treba naći ma i najmanju sitnicu za koju samo da se uhvatiti, već je to nešto, ovako...

Možda sad imam krivu pretpostavku, mislite li vi isto, da su takvi problemi zato što nema kod nas visokoškolskog obrazovanja za upravu, pa se na ta mjesta primaju ljudi sa različitim strukama i stupnjem obrazovanja(u većini sss), pa je onda taj državni i iskustvo zapravo potvrda nekakvog stjecanja znanja, znači greška je ta što nema dovoljno komunikacije između našeg faksa i poslodavaca jer ja vjerujem da s našeg faksa izlazi puno kvalitetnih ljudi koji bi se mogli primiti posla bez da moraju to svoje znanje dokazivati posebno državnim ili godinom dana iskustva, sigurno poslovi na kojima bi mogli početi ne zahtijevaju toliku odgovornost da nebi mogli s faksa krenuti odmah...

A s druge je strane opet pitanje koliko radnih mjesta ima za popuniti a koliko osoba se na jedno mjesto prijavi, ali ovdje je sada pitanje problema uvjeta državnog i godina iskustva...

Mimi

super su mi ti uvjeti koji se traže na natječajima, od nekih ti dođe da umreš od smijeha, čisto sumnjam da poslodavci imaju sve sposobnosti i uvjete koje traže od svojih radnika, osobito starija garda koja jedva nađe slova na tipkovnici.

ono što htjedoh reći je da na koji način se očekuje od nekog da ima radnog iskustva ajmo reć godinu dana, kad su to mahom oglasi na određeno na par mjeseci ili kad se radno iskustvo stječe tako da netko pobogu zaposli, a tebe nitko ne želi zaposliti?
od kud da čovjek iskopa to radno iskustvo?
od kuda?

katarina

Da, to ni ja ne razumijem...gdje steci iskustvo kad ti nitko neda priliku? Evo poceo je ovaj virtualni dan karijera, ostavila sam zivotopis u skoro svim tvrtkama pa cemo vidjet iako sumnjam da ce se tko javit...bila sam tamo na chatu s predstavnikom nove tv i pitala ga da li kod njih postoji mogucnost zaposljavanja u administraciji pa je rekao da ima ali rijetko...i da se osobe bez iskustva mogu zaposliti kao asistenti pa se onda usavrsavaju...u vip-u su mi rekli da ostavim zivotopis iako nemam iskustvo..

misha

Ovo što ću sad ispod napisati ne nudi neko rješenje koje je nama potrebno ali želim samo podijeliti informacije koje sam stekla, a tiču se zapošljavanja, ali ne kod nas.

Tražeći priliku za nastavak našeg studija izvan RH i informiranja o studijima javne uprave došla sam i do Sveučilišta- University of Leiden, Faculty of Social and Behavioural Sciences, na kojem je i studij Public Administration.

Na Facebook-u sam našla njihovu grupu "Faculty of Social and Behavioural Sciences", pridružila se grupi i poslala zahtjeve za prijateljstvo desetoro ljudi, misleći barem jedan je valjda na Javnoj upravi.Ispostavilo se, da sam baš pogodila, jer sam ih više našla.

Ono što sam samo do sad saznala je ovo:da je javna uprava kod njih ne razvijena nego jako razvijena(to je već većini vas sigurno poznato)i perspektivno je područje.
Što se tiče studija, imaju osnovni, magistarski i doktorski, dakle prohodnost im je već davno davno osigurana. Ono što sam za nas našla je da i nemaju posebne uvjete da nastavite tamo na magisteriju jer predavanja su za neke smjerove na engleskom ali nam je kočnica što moramo biti sa studija koji su akreditirani od European Association of Public Administration Accreditation, Fakulteta za upravo u Ljubljani je od ove godine članica te udruge.Programi im nisu uopće pretjerano skupi. Zanimljivo je to samo koliko imaju smjerova na magistarskom, očito postoji i potreba i interes kad su toliki pokrenuti.

Što se tiče zapošljavanja, sad jel to može biti relevantno od tih par ljudi, njihova mišljenja su da je posao u toj struci lako naći.Nije da sad odmah imaju zagarantirano mjesto ali nemaju ni približne poteškoće s kojima se ljudi kod nas susreću.I kod njih se traži radno iskustvo, ali da za osnovne poslove od kojih oni mogu krenuti uvjet nije radno iskustvo i polaganje stručnog ispita, imaju dobro razvijen sustav napredovanja pa s odgovornijim radnim mjestima tek dobivaju i neke uvjete koje moraju zadovoljiti.

Što se tiče plaća, i više nego zadovoljni su, nisu basnoslovne cifre ali da si život mogu jako kvalitetno urediti.
Jedino što još čekam odgovor je pitanje razlike, naime vele da uglavnom s magisterijem ljudi idu radit za government i public agencies- sadržaj mi je ovdje još nejasan pa sam i ostavila na engl.jer neznam kako bi se to kod nas zvalo jer očito im je struktura drž.uprave poprilično različita.

Evo, toliko za sad, jesmo li krivi što smo se ovdje rodili?:sad:

p.s. promaklo mi je napisati da se radi o Nizozemskoj:)

chepka

problem je jedino kaj da tamo i završiš te dvije godine kaj bi se opet morala vratit radit u hr, jer koliko ja znam jedino državljani zemlje mogu raditi u državnim službama i u upravi... :crying2: tak da si opet na istom u banana državi s vječnom reformom uprave koju nikak da dočekamo. moj ti je savjet ak ideš dalje vani nemoj na upravu jer svaka zemlja ima svoje specifičnosti, nego odi na pravo. jednog dana ako se vratiš imat češ više mogućnosti..:wink5:

misha

Ma nisam ni planirala ostati tamo, prvo jezik moraš savladati koji je dosta težak, a drugo kakve sve restriktivne zabrane imaju po pitanju jedne od četiriju sloboda, slobode poslovnog nastana, ali kod njih bi se moglo reći da nemaju gospodarske slobode nego zabrane, to im je valjda tajna uspjeha...
Evo jednog rigoroznog slučaja za koji sam čula na jednom od seminara iz prava EU državljanin Nizozemske ostao bez prava na rad u Nizoz.samo zato jer se oženio Belgijankom:) Većini nas je ovo zvučalo apsurdno ali Nizozemska je zemlja za ugledati se

p.s. na pravu već jesam i imam želju jednog dana se baviti eu law ali držim se čvrsto one narodne čovjek snuje a Bog određuje...tako da, pokušat hoću, al hoću li uspjet...

Žuža

Neki dan je izašao natječaj za popunjavanje radnih mjesta u Županiji i u Gradu. Tražili su dosta ljudi ali mene je posebno zainteresiralo radno mjesto u Upravnom odjelu za što se tražilo: VSS politološke ili pravne struke. Nazvala sam ih i pitala što znači VSS da li tu mogu konkurirati i prvostupnici javne uprave budući da su radna mjesta u upravnom odjelu i obavljaju se poslovi za što se školuju prvostupnici javne uprave. Rečeno mi je: "prvostupnici su osobe s višom spremom a mi trebamo s visokom, kaj ne znate čitati?!"

Mimi

da malo podijelim opet svoja iskustva oko traženja posla. vidjet ćete sve u svemu jako "humoristično".

javila sam se na natječaj za prodavača u vest gejtu u nekom pet šopu, tip je između ostalog tražio ili srednju ili faks, kao svejedno mu je, ne treba radno iskustvo, važno je da osoba želi raditi, da je motivirana, da voli živinice. rekoh kao da opisuje mene, bilo bi super tamo raditi.
pošalje tip meni nakon tjedan dana neku skriptu oko hrane koju njegova trgovina zastupa i koju bi što prije trebalo znati, pa da se dođe kod njega i da ispita da vidi kak nama to ide.
ja naučila skriptu u roku 2 dana, kužim sve, baš je ful zanimljivo, makar je dosta stručno, ali rekoh supać u srednjoj sam imala 3 vrste kemije i imam to u malom prstu.

u utorak se ja spremila, trgovine rade od 10 ujutro, dogovorila se prije s tipom da će on biti tamo da obavimo taj intervju. krenula sam 3 sata prije jer se mora presjedati u jareku donjem s busa za zaprešić, koji ide samo svaki puni sat.
uglavnom puna elana nacrtam se ja prije deset pred dućanom, a kad tamo mrak nikog nema.čekam, u međuvremenu došlo još par ljudi, 10.30 tipa i dalje nema. čekamo mi, zovemo ga kao dolazi za pol vure, tip na kraju došao u 11.30.

ušli mi u dućan veli on da si malo pogledamo kaj sve ima dok on malo nekaj ne obavi, šećemo mi po dućanu ko debili, tip nas ne šljivi ni 5%, priča sat vremena sa nekim poštarem o akvarijima, mi stojimo i cupkamo noge nam opadaju, krulji nam u želucima, neki imaju malu djecu, živci rade, jebate jel će bi tog intervjua ili ne?
konačno nas tip okupi i umjesto da nas počne ispitivati on počne predavati o hrani, o mačjem pjesku, o bubrežnim kamencima i mačjem pišanju, stolici, mislim si đizus koda opet radim na psihijatriji.
skoro 15.00 tip i dalje vergla, ja luda, gladna, dođe mi da mu velim da začepi i ispita nas da mogu doma. kad tip izvali kako nema danas intervjua, kako bi on da mi dolazimo još do daljnjeg pa da on vidi kak mi pričamo to o toj hrani, pa će onda vidit koga će uzeti.
opet dobro poznati scenarij, hebe lud zbunjenoga. ja se lijepo okrenula bez pozdrava i otišla doma.

zamislite vi tu spiku i ličnost. kako ga nije sramota?
ljudi čekaju 4 sata, on ne obraća pažnju, niti se rukovao s nama kad smo došli, šeće dućanom i boli ga ona stvar jer kao svi imaju vremena i samo čekaju da rade za njega za 2500 kuna, vikendima, svetkom i petkom.
i još bi kao trebali dolaziti ko tutleki do daljnjeg pa će on onda vidit?
kao nije mogao zaposlit ljude pa na probni rok?
usput kaj meni karta dođe skoro 80 kuna i nemam love ići još mjesec dana svaki dan čekati ko budala da bi me kraju poslao doma.
koji debil nad debilima, jedan od većih koje sam srela na intervjuima.

uglavnom bar sam vidla taj famozni vest gejt, koji i nije baš tak famozan. LOL

blueberry

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
bok ljudi!
molila bih ak netko zna da mi odgovori na pitanje: dal bi mogla odradit pripravnički kod odvjetnika ak on traži SSS, a ja imam VŠS?

Hvala

tomica

ovo trazenje posla je nocna mora, bar u nasoj drzavi..
imam izuzetno zanimljivo iskustvo pa cu to podijelit sa vama...
mislim da se to samo meni dogodilo..
javila sam se na natjecaj za rad ko strucni referent na jednom fakultetu..i pozvali oni mene na razgovor..ja se ugodno iznenadila jer nije odmah u startu odbijenica..razgovor je prosao ok..sve korektno..samo sto me je jedno pitanje neugodno iznenadilo a glasi dal sam se ikada radila ko hostetsa.. isad ja onako u cudu kazem Ne..a ona kao da je to posao di se stalno susreces sa ljudima, profesorima bla bla i da se mora bit nasmijan..mislim si ja pa znam se ja smijat bez obzira sat nisam paradirala ko hostesa..al sad dolazi najbolji dio..
vele oni da ce se javit kroz koji dan..i zamisli cuda zvoni meni mob..
veli teta da sam dobila posao i dal sam još zainteresirana..kazem ja da naravno da jesam..pocinje se odmah sljedeci dan..kaze ona meni sta mi sve treba od papira i jos ka tome i cestita..sve bajkovito..
da bi stvar bila takva kakva je zvoni meni mob opet za 10min..i zamisli cuda opet ta teta sa isprikom da ipak nisam dobila posao, da su sad tek vidjeli da nemam radno iskustvo i da je to protivno uvjetima natjecaja..odvratno!!
ispricala se skruseno a meni sok!!!
toga nema nigdje...

ELLA

grozno...baš mi te žao, znači nemožeš vjerovati da si dobio posao sve dok ne potpišeš ugovor jer postoji mogućnost da te netko nazove i veli da je sve bila zabuna...što nas još čeka...

Ninek

ma to ti je zato kaj nisi bila hostesa:confused2:
inače bi te ziher zaposlili:wink5:
nemoj se bedirat.. meni se čini da si se spasila time kaj te nisu zaposlili jer sve do reda neki debilčeki

Mimi

koma, tomica koja debilana, kladim se da je teta koja te obavijestila o poslu bila hostesa, zvuči kao osoba koja stvarno zna obavljati svoj posao i ima radnog iskustva u tome.:rolleyes:

ja upravo dobila odbijenicu iz jedne osnovne škole gdje sam se natjecala za mjesto tajnice i kao natječaj je obustavljen, a odabir kandidata nije izvršen zbog neslaganja ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

ne kužim jel to neka nova fora da te otkantaju jer to nije jedini put da su me odbili uz obrazloženje da se umješalo neko ministarstvo i obustavilo natječaj ili nije dalo suglasnost?

Martina

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Hej ljudi, koji tražite posao, vjerovatno ste ovo i vidjeli a za one koji nisu, našla sam da u Lidlu traže ljude pa navalite :)

LIDL

Nadam se da link radi, sretno

Kristijan

evo, ja sam nedavno poslao molbu/papire za jedan natječaj za mjesto u administraciji jedne škole... samo da bi prije neki dan dobio pismeni odgovor da nije vršen odabir i zapošljavanje kandidata zbnog nedobivanja suglasnosti nadležnog ministarstva...

pa dobro, kako mogu i objaviti natječaj bez prijašnje suglasnosti ministarstva?

kak nas jebu...

tomica

ja sam neki dan poslala 6 molbi..samo su dvije bile bas za nasu struku..a ostatak za sss,strucni referenti i administratori...sumnjam da ce bit sta od toga jer je u svim natjecajima bio uvjet 1god radnog iskustva i položen državni ispit,te naravno uz to i preslika radne knjižice...a ja sam im poslala presliku prazne radne knjižice:crazy:
tako da ce me odmah eliminirat..
ako nemate vezu...koja ce vam omogucit da se odradi taj famozni staž od godine dana, ne mora se uzet nakon toga u stalni radni odnos, na ovakav nacin preko narodnih novina i slicnih stranica tesko ce se nac nesto vrijedno spomena..
ponavljam vec puno puta da sam poslala u ovih godinu dana koliko trazim posao sigurno oko 60 molbi..odbijenice su samo dolazile..
bez poznanstva i to itekako sigurnog nema nista..
svaka cast onima koji su tako uspijeli..sanjam o tome..

katarina

Hej ljudi, koji tražite posao, vjerovatno ste ovo i vidjeli a za one koji nisu, našla sam da u Lidlu traže ljude pa navalite :)

LIDL

Da, samo sto moras odlicno znati njemacki jezik,a malo ima takvih!

tomica

LIDL

vec sam taj oglas vidjela na portalu moj posao..i tamo se vrti vec godinu dana...ne znam u cem je fora..
vecini je ocito barijera njemacki jezik...jer se mora znat tecno, a ne samo natucat koja rijec..

Mimi

...evo, ja sam nedavno poslao molbu/papire za jedan natječaj za mjesto u administraciji jedne škole... ...
o tome sam ja pisala par postova prije tebe.
imam doma par odbijenica sa takvim odgovorom, kao nije proveden odabir i zapošljavanje jer nisu dobili odobrenje ministarstva.
ne kužim u čemu je caka?
primjer: tražila se tajnica u osnovnoj školi, ja pošaljem zamolbu i dobijem ovakav odgovor.
jel to znači da onda oni pošto nisu dobili odobrenje rade bez tajnice?
čisto sumnjam.

vec sam taj oglas vidjela na portalu moj posao..i tamo se vrti vec godinu dana...ne znam u cem je fora..
vecini je ocito barijera njemacki jezik...jer se mora znat tecno, a ne samo natucat koja rijec..
ja sam nedavno vidjela oglas gdje između ostalih nebuloza traže i tečno poznavanje španjolskog jezika! LOL LOL

a ovo da se jedan te isti oglas vrti već godinu dana (?!), ili uzmu ljude na probni rok, pa im daju otkaz i uzmu druge, pa tako ukrug ili stvarno ne mogu naći nikoga tko tečno govori njemački u što čisto sumnjam.
mućke nad mućkama.

btw ne znam jeste li primijetili da postoje na internet stranicama koje oglašavaju radna mjesta oglasi gdje, evo konkretnog primjera, isto se traži tajnica u školi, ja sva hepi idem slat zamolbu, ali nema adrese niti broj telefona gdje možeš kontaktirati nekog, jer su kao podaci poznati zavodu za zapošljavanje.
i tak ja isti dan malo kasnije kliknem na oglas da ga isprintam i odem na burzu da mi kažu adresu kad ono oglas na neku foru istekao, a rok za prijavu piše do 18.12., dakle oglas je istekao nekim čudom u roku dva dana.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks