AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Zemljišno knjižno pravo

bela

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Nisam saznala kad je ispit iz zemljišnoknjižnog prava, molim ako netko zna neka odmah napiše, hvala unaprijed...
Evo sada znam, za one koji ne znaju zemljišnoknjižno je u utorak 06.07. u 8.00h, ispituje Hano Ernst. Sretno onima koji izlaze. Zna li netko da li se može poslušati ispit dok se odgovara?

NINA 2

Evo sada znam, za one koji ne znaju zemljišnoknjižno je u utorak 06.07. u 8.00h, ispituje Hano Ernst. Sretno onima koji izlaze. Zna li netko da li se može poslušati ispit dok se odgovara?
Može.na zadnjem roku je jedna cura slušala ispit

pjosy

jer se može ispit spermit po skripti, pošto mi gori pod petama (stari program) nemam vremena za knjigu... havla

xxx

jer se može ispit spermit po skripti, pošto mi gori pod petama (stari program) nemam vremena za knjigu... havla
Ljudi dovoljno vam je učiti samo po skripti ja sam za rok u 2.mj. učila svega 4 dana po 6-8 sati, bez knjige i zakona i prošla kod Hana - dao mi čak 3...:laughing:

lolly

da li netko zna objasniti razliku deklaratornog i konstitutivnog upisa?

Unaprijed zahvaljujem

lolly

pitanja sa jučerašnjeg roka... koliko sam zapamtila jer sam bila nervozna...

pitanja uzajamnog odgovaranja kolege i mene.

1. Plomba?
2. Prijavni list?
3. Zašto se stavlja zabilježba odbijanja prijedloga za upis?
4. Zabilježba spora?
5. Uknjižba i predbilježba? Razlike?
6.Zemljišnoknjižni referent? Tko može biti zemljišnoknjižni referent(kvalifikacije)?
( diskutabilno)
7.Koji je drugostupanjski sud?
8. Tko donosi rješenja u prvom stupnju... osoba koja ih donosi (ovlašten zemljišnoknjižni referent)::: (zbog toga je ono gore diskutabilno!!!)

ako se još nećeg sjetim napišem..

profesor je bio super... dobre volje...

bela

Lolly, daj mi molim te reci kakva je bila prolaznost i naslove kod kojih su se dogodile promjene koje moramo znati, samo to ako ti nije teško.

lolly

prolaznost... ja mislim da su svi prošli... nisam sigurna...

a šta se tiče promjena... ja sam učila samo po skripti sa foruma... i neke pojmove tražila po netu...

xxx

da li netko zna objasniti razliku deklaratornog i konstitutivnog upisa?

Unaprijed zahvaljujem
Općenito gledano konstitutivnim se nešto utvrđuje, stvara nanovo, a deklaratornim se samo potvrđuje (obznanjuje) nešto što je već otprije utvrđeno i poznato...

Primjena u zem.knjižnom pravu - načelo upisa...znači... stvarna prava na nekr. se stječu isključivo upisom u zemljišne knjige (upis djeluje na stjecanje, promjenu, prijenos i prestanak knjžnih prava, upis je modus ili način stjecanja)

npr. kada se nekretn. stječe na temelju pravnog posla - ti kupiš neku nekretninu i upisom u zemljišne knjige (u vlastovnicu) postaješ vlasnik te nekretn. što do sada nisi bila - znači nastala je nova situacija, ali tek upisom u zem. knjige = konstitutivno značenje, a deklaratorno značenje bi bilo kada bi tu nekretninu stekla na temelju odluke suda/dr. tijela, zakona ili nasljeđivanjem kada upis u ZK ne bi bio pretpostavka stjecanja jer do toga dolazi i bez upisa u ZK samom odlukom suda/dr. tijela...

što se tiče deklaratornog upisa najlakše ćeš shvatiti na primjeru upisa obveznog prava u ZK = nije konstitutivan za stjecanje jer se ta prava (upis u teretovnicu npr. pravo prvokupa, nazadkupa, najma, zajma ili koncesije ) osnivaju u času sklapanja pravnog posla odn. suglasnošću volja stranaka, a upisom omogućavaju da ta prava počinju djelovati prema svima apsolutno - znači imaju deklaratornu funkciju jer se nakon provedenog upisa više nitko neće moći pozvati na to da nije znao ili nije mogao znati da ta prava postoje (budući da su zemljišne knjige javne knjige i svatko ima pravo uvida u njih)

evo nadam se da nisam prekomplicirano objasnila...joj što volim to zemljišno knjižno

bela

Zna li se kojim danom je polaganje zemljišnoknjižnog prava, uvijek u isto vrijeme ili se mijenja. Kada je bilo ovaj zadnji rok?

bela

Ćao svima. Tema zemljišno knjižnog prava totalno se zapustila ali ima nas još koji se njime mučimo,, pa bih zamolila sve koji znaju kada je rok 27.1. - 04.2... ili ako je već netko bio neka se javi pa nam kaže kako je bilo. Hvala puno...

ana f

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Kasno palim, al ak kome što znači, ispit je bio 14.2. :-D
Ja sam ga prijavila al nisam izašla...A bila sam i jedina na popisu na listi po Bologni...

muholovac

eeej ljudi..jel neko sprema ovaj užaaaaaaaaasni izborni za 4mj?? ja imam osjećaj da nikad to neću naučit..ah..malo krivi predmet odabrala :(

ana f

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ja sam ga prijavila i kao nešto učim ali toliko toga ima i svako malo nešto preskočim :-/ , što misliš kad će stavit rok, da bar onaj sljedeći tjedan jer onda bi i imala neke šanse ...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks